Voor je begint met behangen…

Heb je een kamer die dringend aan nieuw behang toe  is? Dan heb je de keuze tussen laten behangen of zelf behangen. Zelf behangen is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Hier vind je een stappenplan met  om je er goed op voor te bereiden.

Dek de vloer goed af

Als je gaat behangen, is de kans groot dat je zal knoeien. Dek de vloer af met folie, die je vastmaakt met tape.  Schakel vervolgens de stroom uit en verwijder de stopcontacten en schakelaars.

Verwijder eventueel oud behang

Zijn er twee lagen oud behang, die goed vastzitten, dan kan je nieuw behang plakken. Het mooiste resultaat krijg je echter als je nieuw behang op een kale muur plakt.  Zorg er, als je over oude lagen plakt, steeds voor dat je de dikke naden gladschuurt. Plak de losse stukken goed vast.

Je kan ervoor kiezen het oud behang droog of nat te verwijderen. Droog verwijderen kan je gewoon doen door een bovenhoek los te peuteren en zo het papier schuin eraf te trekken. Als je het behang nat verwijderd, heb je lauw water nodig, eventueel gecombineerd met een afweek- of afwasmiddel. Bevochtig het papier met een spons of een plantenspuit. Laat het intrekken en steek het behang dan weg met een plamuurmes. Je kan het behang ook afstomen met een speciaal apparaat.

Wanden glad  maken

Dicht barsten en gaten met een vulmiddel en schuur de plekken met fijn schuurpapier na. Bij diepe scheuren kan je best glasvlies in het natte vulmiddel stoppen. Schuur bulten weg. Een wand kan je best eerst behangen met een behang-wisselgrond. Dat is namelijk erg handig als je in de toekomst zelf gaat behangen, je kan het behang er dan immers vlot vanaf halen.

Afmeten

Meet de hoogte van de baan die je zal nodig hebben, en tel hierbij een marge van 10 centimeter, 5 voor onder en 5 voor boven.

Lijm

Er bestaat lijm voor licht en voor zwaar behang. Breng de behanglijm op het papier aan en laat het een aantal minuten intrekken. Strijk eerst een derde  Voor zwaardere behangsoorten bestaat er een  lijm die je rechtstreeks op de muur kan aanbrengen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.