Een groene tuin, dat is wat we vandaag de dag zouden moeten willen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Het zorgt voor een goede vochtbalans en voorkomt dat de boel blank staat als het hard heeft geregend. Door de tuin te voorzien van een gazon of grotere borders kan het regenwater goed wegstromen en is de kans op enorme plassen of wateroverlast in huis een stuk kleiner. Maar dan moet je wel de juiste maatregelen nemen.
De tuin irrigeren kan met behulp van slangen die het water op een goede manier verdelen en indien nodig afvoeren. Bij professionele toepassing wordt soms gebruikgemaakt van een eigen waterbassin waar het water naar kan worden afgevoerd. Hier kan dan in tijden van droogte uit worden geput om de grond toch te kunnen bevochtigen.
Voor het irrigeren van grotere stukken grond worden vaak slangen gebruikt. Deze bestel je bij Teruplast, een ruim gesorteerde technische groothandel met maar liefst 11.000 artikelen die in de meeste gevallen direct uit voorraad leverbaar zijn. Je kunt direct je keuze maken en een order plaatsen. Let wel, het gaat om een groothandel die dus niet rechtstreeks aan particulieren levert. Voor advies over je aankopen kun je uiteraard contact opnemen met de klantenservice.
Om de grond in je tuin zo goed mogelijk te irrigeren kun je Tyleenslangen voor drainagesystemen gebruiken. Maar er zijn ook andere oplossingen, afhankelijk van de situatie ter plaatse. Een drainagesysteem kan op een waterleiding worden aangesloten maar ook op een dompelpomp die in een nabijgelegen kanaal of sloot is geplaatst. Professionele agrariërs gebruiken dit soort systemen ook voor bouwland dat moet worden geïrrigeerd om te voorkomen dat de oogst verloren gaat. Een drainagesysteem kan andersom ook worden ingezet om overtollig water op het land sneller af te voeren.
Om overstroming van tuinen en huizen te voorkomen is het aan te raden om niet te veel te betegelen in de tuin. Tuinen die volledig zijn betegeld vormen een risico omdat regenwater niet snel kan wegstromen. Als het hard regent of als het dagen achter elkaar regent kan de tuin blank komen te staan. Als de situatie verder uit de hand loopt stroomt het water ook de woning of schuur binnen met schade tot gevolg. Door een tuin te vergroenen en goed te draineren is de kans op wateroverlast een stuk kleiner.
Daarom pleiten steeds meer gemeenten ervoor om meer groen in de tuin vrij te maken. Door hier vaste planten neer te zetten is er in principe niet heel veel meer onderhoud nodig aan de tuin. Een groenere tuin levert bovendien ook nog een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Insecten vinden voedsel in planten en bloemen, vogels op hun beurt eten de insecten weer of voeren ze aan hun jongen.