Hoe moet je je rozen begieten?

Of je nu klimrozen, rozenstruiken, hybride theerozen of kweekrozen hebt, allemaal hebben ze water nodig. De bloei van een roos hangt in grote mate af van regelmatige bevochtiging.

Maar als het begieten van de rozen niet op de juiste manier gebeurt, kan het schadelijk zijn. Zo kan een te stevige straal water uit de tuinslang ook de grond wegspoelen, en zo de wortels blootstellen aan zon en wind en laten uitdrogen.

Hoeveel en wanneer,

Veerkrachtige en betrouwbare rozen krijg je niet zomaar, je zult er wat aandacht aan moeten besteden. Ze op de juiste manier begieten is een cruciale stap in de ontwikkeling van de roos. Plant je rozen in de vroege lente, om zo hittegolven te vermijden.

Als je ze begiet, doordrenk dan zeker de bodem. Een nieuwe beplanting zou ten minste 3 liter water per week moeten krijgen, als het weer droog is. Als de rozen voldoende water krijgen, zullen de wortels sneller groeien. Geef de rozen vroeg op de ochtend water.

Wat gebruiken?

Er zijn verschillende hulpmiddelen om rozen water te geven beschikbaar. Als je een groot gebied moet begieten, kun je de aanschaf van een sproeier overwegen. Sproeiers bestaan in alle maten en soorten. Druppelirrigatie is de efficiëntste manier om rozen te begieten. Het water (met eventueel meststoffen) wordt dan geleidelijk aan over de bodem gegoten.

Waar?

De juiste locatie voor de rozen kiezen is bijna even belangrijk als de juiste plant kiezen. Rozen hebben veel zon nodig (ten minste 5 tot 6 uur per dag). Geef ze genoeg ruimte voor voldoende luchtcirculatie en genoeg licht om schimmelinfecties tegen te gaan.

Geef rozen genoeg ruimte zodat ze zeker kunnen groeien. Als jij struiken plant die 1 meter groot gaan worden, laat dan 1 meter ruimte vrij tussen de struiken. Je kunt de ruimte aanpassen, afhankelijk van de plantenmix.

Voorbereiding

Rozen hebben veel voedingsstoffen nodig om er op hun best uit te zien. Voedingsstoffen kun je leveren via kunstmest, maar niets kan op tegen een goed voorbereid bloembed.

Misschien is een bodemtest geen slecht idee? Rozen hebben het graag lichtjes zuur, met een zuurtegraad van rond de 6,5 pH. Als je maar een lichte aanpassing moet doorvoeren, kun je organische toevoegingen proberen, zoals compost, potgrond en mest. Zo’n toevoegingen zullen ook de structuur van de bodem verbeteren, zodat hij beter het vocht en de voedingsstoffen vasthoudt.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.