Mulch – wat is het en hoe het te gebruiken?

Mulch is een deklaag van vergaan, rottend organisch, of ander materiaal die je over aanplantingen aanbrengt. Het wordt gebruikt om vocht vast te houden in de grond, om onkruid te verdringen, de grond koel te houden en de oppervlakte van de tuin er mooier te laten uitzien. Organische mulch helpt daarbovenop de vruchtbaarheid van de bodem, door het composteren.

Organische mulch

Voorbeelden van organische mulch:

schors, in schilfers of snippers
compost
gecomposteerde mest
gemaaid gras
kranten
versnipperde bladeren
stro

Organische mulch wordt afgebroken en moet vervangen worden. Een voordeel is wel dat in dit afbraakproces de vruchtbaarheid van je bodem toeneemt en daardoor de kracht van je planten. Hoe droger en meer houtachtig je mulch, hoe trager het afgebroken zal worden en hoe minder voedingsstoffen het aan de grond zal geven.

Je kan maar beter de oorsprong weten van je mest, compost of stro, omdat ze levensvatbare onkruidzaden kunnen bevatten. Je wilt liever niet dat je mulch onkruid begint voort te brengen.

gebruik van organische mulch:

Schorsmulch wordt gebruikt rond bomen, struiken en in tuindelen waar je niet in graaft of veel aan verandert. Houtachtige mulches vermengen zich niet goed met de grond waardoor het lastig wordt als je ze telkens moet verschuiven om nieuwe dingen te kunnen planten.

Compost en gecomposteerde mest kan overal gebruikt worden, zolang ze maar goed gecomposteerd zijn en onkruidvrij. Ze zijn in te zetten als deklaag of om planten bij te staan bij het groeien, waarbij ze voedingsstoffen vrijgeven.

Gemaaid gras is vrij dik en is het best geschikt als deklaag tegen het onkruid. Het gras wordt snel afgebroken en dit proces kan wat geuren meebrengen. Dus gebruik dit op de juiste plaatsen en met de nodige zorgvuldigheid. Gemaaid gras kan ook een teveel aan water tegenhouden.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.