Vergeet de verlichting niet…

Bij de bouw of herinrichting van een huis of appartement worden vaak allerhande plannen gemaakt voor de keuken, het sanitair, de woonkamer, enz. Wat echter vaak vergeten wordt is de verlichting. Verlichting is nochtans een onmisbare factor in je bouwplannen; niet enkel vanuit praktisch oogpunt –zonder licht zal je (letterlijk) niet ver komen- maar ook om een gezellige, huiselijke sfeer te creëren.  Laten we er daarom wat uitvoeriger op ingaan.

Voorbereiding

Om verlichting de aandacht te geven die ze verdient, neem je een pen en notitieblok in de aanslag. Ga vervolgens van kamer tot kamer en noteer zorgvuldig waarvoor elke kamer gebruikt zal worden. Daarnaast is het ook belangrijk na te denken over:

– wanneer de kamer het meest gebruikt zal worden
– vanwaar de natuurlijke lichtinval komt
– de gewenste sfeer die je in de kamer teweeg wilt brengen

Op die manier krijg je een goed beeld van de gewenste, praktische én esthetische, verlichting.

Planning opzetten

Nu je een eerste idee hebt van de benodigde verlichting, is het tijd om de verlichting per kamer te bekijken. Hiervoor neem je best papier en potlood bij de hand. Maak vervolgens van elke kamer een schets waarin je nauwgezet rekening houdt met volgende factoren:

– onverplaatsbare objecten zoals schoorstenen, deuren en ramen
– de aanwezige stopcontacten
– de hoogte van het plafond
– de breedte van de kamer

Uitwerking

Met de gedetailleerde schetsen kan je vervolgens verder aan de slag. Nu je weet waarvoor je elke kamer wenst te gebruiken én waarmee je rekening dient te houden, is het tijd voor het eigenlijke werk. Laat je gezond verstand werken en verdeel de kamer zo in zodat hij het meest praktische nut oplevert. Voorzie enkel lichtknoppen op de plaatsen waar je ze nodig zal hebben. Werk hierbij steeds per kamer, maar verlies de sfeer van je woning niet uit het oog.

Samengevat

Verlichting is een onmisbaar element en zal in grote mate de sfeer van je woning bepalen. Daarom besteed je er best de nodige aandacht aan. Laat hierbij vooral je kritische geest werken. Dat kan alleen door de nodige voorbereiding en het opstellen van een goed verlichtingsplan. Denk hierbij steeds aan de gehele huissfeer die je wenst te creëren. Afwisselend donkere en lichte kamers zijn niet passend in dit plaatje, welke sfeer je ook tot stand wenst te brengen. Wanneer alles nauwkeurig in kaart is gebracht, is het tijd voor (gerichte) aankopen. En daarna? Genieten van je nieuwe woonst natuurlijk!

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.