Veiligheidstips voor je huiselijke klusjes

Heb je nog enkele huishoudelijke klusjes voor de boeg? Lees dan, voor je ijverig begint, volgende veiligheidstips door. Hoe onschuldig sommige klusjes ook lijken te zijn, je zal de eerste niet zijn die zich in het gevaar ervan vergist. Zoals een oude wijsheid ons leert: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Voorzie bescherming

Zorg steeds voor beschermend materiaal en aangepaste kledij. Ga je klussen met spray? Draag dan een aangepast masker om aan de giftige gassen te ontsnappen. Zullen er glasscherven aan de pas komen? Leg dan je beschermende handschoenen alvast klaar.

Opgelet met je sigaret

Als je aan het verven slaat, houd je je sigaret best uit de buurt. Heb je trek? Neem dan een pauze en verlaat de kamer alvorens je (welverdiende) sigaret op te steken. Vuur en verf -alsook allerhande sprays en andere producten die alcohol bevatten- is namelijk niet zo’n goede (lees: risicoloze) combinatie.

Vermijd snijwonden

Komen er messen aan de pas? Wees dan voorzichtig en snijd steeds weg van je lichaam. Zo loop je zelf het minste risico op snijwonden. Maar om helemaal op zeker te spelen, is oplettendheid te allen tijde geboden.

Voorzichtig met elektriciteit

Wanneer er elektriciteit aan te pas komt of –liever- wanneer er elektriciteit aan de pas kan komen, kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Schakel daarom steeds de elektrische stroom uit alvorens te starten met het karwei. Draag daarenboven ook steeds schoenen met een brede rubberen zool.

Ook boren is geen kinderspel

Ook bij het boren blijf je maar beter alert. Ga je aan de slag met een elektrische (hand-) boor? Kies dan voor een model met een goed plastieken, niet geleidend, handvat. Zorg er daarnaast ook voor dat je steeds de stekker uit het stopcontact neemt alvorens de boor uiteen te halen voor opberging.

Bewaar je evenwicht

Het gebruik van een ladder doe je maar beter goed. Lees daarom de instructies voor de juiste opstelling grondig door. Leun nooit met je volle gewicht naar één zijde zodat je je evenwicht niet verliest.

Haast en spoed…

Haast en spoed zijn zelden goed. Om accidenten te voorkomen, zet je het dus maar beter niet op een loopje. Voorzie daarom steeds voldoende tijd om je klusjes te klaren. Ken daarenboven je beperkingen. Vraag, indien nodig, steeds hulp aan professionelen. Je veiligheid primeert!

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.