Afbladderende verf vermijden

Afbladderende verf op de muren ziet er niet uit en willen we zoveel mogelijk vermijden. Het afschilferen komt niet alleen voor bij al lang geverfde muren, ook nieuwe verf kan afbladderen. Het probleem doet zich vooral voor bij acryl- en latexverf, maar geen enkele soort verf blijft er absoluut van gevrijwaard. In dit artikel vind je wat je eraan kan doen.

Oorzaken

Als een muur in direct zonlicht staat, kan ze warm of zelfs heet worden. Wanneer er dan verf op aangebracht wordt, zullen de solventen in de verf heel snel verdampen. Dan wordt er een luchtbel tussen de verf en de muur gevormd. Verven in direct zonlicht of op hete oppervlakken vermijd je dus best.

Bij een vochtig oppervlak kunnen er ook problemen ontstaan. Er zal te weinig adhesie zijn tussen de verf en de muur. Voor je begint te verven, moet je er dus zeker van zijn dat het oppervlak volledig droog is. Als de vochtigheid aanwezig blijft, moet je eerst de oorzaak daarvan zoeken en wegwerken.

Als de verf blootgesteld wordt aan regen, dauw of vochtigheid in het algemeen kort na het verven, kan dit afpellen veroorzaken. Je moet zeker vier uur drogen incalculeren als je buitenmuren wil verven. Hou dus het weerbericht in de gaten.

Ook oudere lagen verf kunnen beginnen afbladderen. De enige oplossing hier is de plaatsen waar de verf afbladdert, opnieuw verven.

Herstellen

Als je verf ondanks de voorzorgen begint af te pellen, zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen. Eerst en vooral moet de afgepelde verf verwijderd worden. Dit kan gebeuren door de verf eraf te schrapen. Wees hierbij voorzichtig voor stofdeeltjes: die kunnen ongezond zijn. Er kan ook geschuurd worden.

Probeer te bepalen of het afpellen veroorzaakt werd door vochtigheid of door hitte. Hiervoor kan je kijken of er verf onder zit of ruw hout. Ruw hout wijst op vochtigheid, verf wijst op warmte. Als vochtigheid het probleem blijkt, moet je eerst de oorzaak ervan oplossen voor je opnieuw verft. Oorzaken kunnen zijn: kalk rond muren en ramen die weg is, verstopte goten, slechte zolderventilatie, vochtigheid in de kelder en vegetatie te dicht bij het huis zodat er niet genoeg luchtcirculatie is rond het huis.

Het is altijd goed om een voorbereidende laag aan te brengen voor je begint te verven. Deze laag moet natuurlijk volledig droog zijn: trek dus twee dagen uit. Daarna kan je eindelijk beginnen verven.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.