Hommels naar je tuin halen

Hommels zijn, in tegenstelling tot wespen, niet erg agressief en zijn dus aangenamer om in je tuin te hebben (op voorwaarde dat je ze met rust laat). Het moet mogelijk zijn om verschillende soorten hommels naar je tuin te lokken. Sommige hommels houden zelfs niet van de meer exotische bloemsoorten en komen op inheemse bloemen af – deze zijn natuurlijk veel makkelijker om te onderhouden en zijn veel meer resistent tegen het klimaat en bepaalde ziekten dan exotische bloemen.

De lengte van de tong van een hommel varieert naargelang de soort en ook de smaak van de hommel varieert dus. De Bombus hortorum, de hommelsoort met de langste tong, houden van diepe bloemen zoals de kamperfoelie, het vingerhoedskruid en de akelei. Hieronder geven we een selectie van bloemen waar hommels (met korte en lange tong) graag op afkomen. Ze zullen in vele gevallen ook andere insecten aantrekken zoals vlinders en honingbijen.
Boraginaceae: de ruwbladigenfamilie

Hier hebben we allereerst de Echium vulgare (slangenkruid). Slangenkruid ziet er mooi uit en is populair bij zo goed als alle hommelsoorten. De bloeitijd loopt van juni tot augustus. Verder is er de Symphytum officinalis (gewone smeerwortel). Smeerwortel houdt van vochtige plaatsen, maar zal haast overal groeien. Het staat ook in voor goede compost. De bloemen zijn redelijk diep, dus sommige soorten hommels zullen niet bij de nectar raken (tenzij ze de bloem openbijten, zoals bijvoorbeeld de Bombus terrestris).

Fabaceae: de vlinderbloemenfamilie

Deze bloemen zullen naast hommels ook vlinders naar je tuin lokken. De Trifolium pratense (rode klaver) en Trifolium repens (witte klaver) zijn populair bij zeldzame en bij sommige meer voorkomende hommelsoorten. Zoals de namen al doen vermoeden geven ze respectievelijk rode (paarsachtige) en witte bloemen. De Lotus corniculatus (gewone rolklaver) zal ook hommels aantrekken. Zij groeit vooral op voedselrijke grond. De Vicia cracca (vogelwikke) is een klimplant die steun zoekt bij andere planten. Ze geeft paarse bloemen in juni en juli. De Anthyllis vulneraria (wondklaver) geeft gele, bolvormige bloemen in juli. Ze trekt ook kleine blauwe vlinders aan. Verder hebben we nog de Onobrychis viciifolia (esparcette) die levendige roze bloemen geeft.

Asteraceae: de composietenfamilie

De Centaurea scabiosa (grote centaurie) is een prachtige bloem die veel bijen en vlinders aantrekt. Deze plant kan groot worden en geeft veel grote paarse bloemen. Ze komt voor tussen het gras op redelijk droge, kalkrijke grond.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.