Planten in potten zetten

Om planten goed te potten, moet je steeds een aantal stappen in acht nemen:

1. De pot kiezen

Zorg ervoor dat het water door een of meerdere gaten in de bodem van de pot kan lopen. Als de drainage onvoldoende is, kunnen de wortels verdrinken. Bijna alles kan als pot gebruikt worden, dus wat je kiest zal volledig afhankelijk zijn van je eigen stijl en budget. Als je graag lichte potten hebt die je gemakkelijk kunt verplaatsen, kies dan voor plastic, glasvezel of andere lichte materialen.

2. De potgrond kiezen

Gebruik geen grond uit je tuin, want hier kunnen onkruidzaadjes, insecten en schimmels in zitten. Koop potgrond in je lokale tuincentrum. Het is een losse en lichte mix van materialen als mossen, vermiculiet en compost. Voor vetplanten of cactussen kun je best een speciale mix gebruiken.

3. De planten kiezen

De juiste plant op de juiste plaats, dat zou je motto moeten zijn. Houd rekening met de omstandigheden op de plek waar de plant staat. Een roos moet bijvoorbeeld zes volle uren zon krijgen. Vraag om advies in je plantencentrum of lees een paar boeken, zo kom je te weten welke planten het goed doen in de zon en welke in de schaduw.

4. Bereid de potten voor

Als je potten groot zijn, plaats ze al op de plaats waar ze moeten staan voor je ze vult. Als ze eenmaal gevuld zijn, kunnen de potten wel eens te zwaar zijn om te verplaatsen. Leg een koffiefilter, een scherf van een gebroken pot of iets anders  over de gaten in de bodem. Zo zal de potaarde er niet uit lopen.

Controleer voor je de aarde in de pot giet nog even hoeveel water je eraan toe moet voegen. Meestal moet je er een beetje water aan toevoegen en kneden met je handen.  Doe genoeg potgrond in de pot, zodat de basis van de plant (waar de plant uit de grond komt) zich op ongeveer 2,5 centimeter onder de rand bevindt . Voordat je overgaat tot het planten, moet jee de grond lichtjes aandrukken met je hand.

5. Pot de plant

Verwijder de plant uit de winkelpot. Best kun je ze een uur op voorhand nog water geven in deze pot. Ondersteun de top van het wortelstelsel met je handen als je hem verplaatst. Trek nooit te hard aan de stengel van de plant. Plaats de plant bovenop de potgrond. Zorg ervoor dat de stam van de plant volledig boven de potgrond uitsteekt. Als je meer dan één plant pot, houd dan tussen de wortelstelsels zo’n 2,5 centimeter vrij, zodat je er nog potgrond aan kunt toevoegen. Geef de plant water, zodat de wortels zich meteen kunnen aanpassen aan hun nieuwe thuis.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.