Snoeien in het voorjaar

De beste periode om te snoeien is het voorjaar. Dit is de ideale periode om laatbloeiers, zoals de zomer- en herfstbloeiers te snoeien. Voor de lente-bloeiers kan je best wachten tot nadat de bloemen volledig uitgebloeid zijn.

Wat heb ik nodig om te snoeien?

Om te snoeien moet je over goed materiaal beschikken. Zonder het juiste materiaal kan je jezelf en misschien ook anderen pijn doen.

Om te snoeien heb je het volgende nodig:

– Een snoeischaar
– Een heggenschaar
– Een takkenschaar
– Een boomzaag
– Een handzaag
– Een kettingzaag
– Handschoenen om in de tuin te werken
– Oorbeschermers.

Hoe pak ik het snoeien best aan?

Eerst moet je de struiken en bloemen snoeien. Dit doe je door eerst met je vingers de verwelkte bloemen af te knijpen. Daarna ga je met de snoeischaar en takkenschaar de verwelkte bloemen van vaste planten verwijderen. Beide methodes zorgen ervoor dat de bloei van nieuwe bloemen versnelt.

Daarna moet je de hagen aanpakken. Zorg ervoor dat jonge hagen kort blijven, zodat ze zich mooi kunnen sluiten. Hogere hagen kan je iets minder snoeien. Zorg ervoor dat de haag beneden breder is dan het bovenste deel. Zo kan elk deel van de haag zon opvangen. Gebruik bij het snoeien van de haag een takkenschaar en heggenschaar.

Tot slot moet je aan het grote werk beginnen: het snoeien van de bomen. Verwijder droge takken en takken die verkeerd gericht zijn. Slappe en beschadigde takken moet je afsnijden. Zorg ervoor dat nieuwe scheuten op de stam niet kunnen groter worden. Gebruik bij het snoeien van bomen een takkenschaar en een snoeischaar voor de kleinere takken. De grote takken moet je verwijderen met een snoeizaag, boomzaag of kettingzaag. Dek de wonden van de bom af met een wondafdekmiddel.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.