Hoe kies je een dakpan?

Dakpannen blijven na al die decennia nog altijd de meest populaire dakbedekking. Maar waar moet je nu precies op letten bij de keuze van een dakpan?

Stedenbouwkundige voorschriften

In de eerste plaats is het belangrijk na te gaan welke stedenbouwkundige voorschriften op jouw woning van toepassing zijn. Deze voorschriften bepalen welke dakvormen, welke hellingsgraad, welke dakbedekking en welke kleuren toegelaten zijn. Deze voorschriften zijn opgesteld om woningen goed in hun omgeving te integreren. Informeer ernaar bij je architect.

Stijl van de woning

Als volgende stap ga je natuurlijk kijken naar welk soort dakpan past bij de stijl van je woning. Is het een modern of een klassiek huis? Dakpannen bestaan in verschillende stijlen en vormen, het is dus een echte uitdaging de dakpan te vinden die het best bij je huis past. Kies je een tegelpan, een platte pan, een pet zachte golving of met sterke golving? Stem de kleur van de dakpannen af op de kleur van de gevelsteen, de ramen en de deuren.

Prijs van de dakpannen

Het dak heeft een grote invloed op de totaalprijs van de woning.  Weeg dus zeker de verschillende mogelijkheden goed tegen elkaar af. Zo zijn tegelpannen een stuk duurder dan gewone holle pannen. Tegelpannen zijn kleiner, waardoor je dus meer pannen nodig hebt om het dak te vullen.

Helling van het dak

Als je de dakpannen kiest, kijk dan ook eens naar de minimale dakhelling die de fabrikant opgeeft. Bepaalde dakpannen zijn zeker niet geschikt voor daken met een kleine helling. Als je een dak hebt met een kleine helling (kleiner dan 35°), kies je beter voor pannen met zijdelingse of kopsluitingen. Zo voorkom je dat regenwater je dak binnendringt.

Grootte van het dakvlak

Dakpannen met grote afmetingen zorgen voor een besparing op het plaatsingsloon en de panlatten. Je kunt ze het best gebruiken op woningen met grote dakvlakken en weinig onderbrekingen (schoorstenen, dakkapellen, torentjes,  enz.).  Voor daken met kleinere vlakken of meer onderbrekingen kun je best kiezen voor kleinere dakpannen.

Omgeving

Staat je woning in een omgeving met veel bomen, dan kun je best kiezen voor dakpannen die volledig behandeld zijn, zoals geglazuurde pannen. Daardoor kan de dakpan moeilijker aangetast worden door mos en algen.

Garantie

Een goede dakpan gaat tientallen jaren mee. Maar als dat niet het geval is, zit je natuurlijk wel met een groot probleem opgezadeld. Kijk dus zeker naar de garantie en wat ze precies inhoudt. Ideaal is een garantie waarbij de levering van nieuwe pannen en de plaatsing inbegrepen is.

Kwaliteit

Controleer of er geen gebroken pannen in de paletten aanwezig zijn, of de pannen volledig geglazuurd zijn of ze vormvast en kleurvast zijn, enz.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.