Wat komt er kijken bij de aanleg van een tuinvijver?

Droom je al langer van een tuinvijver, maar kom je er maar niet aan toe? Misschien is de aanleg van een tuinvijver wel minder moeilijk dan je denkt!

Kies een goede locatie

De dieren en planten in je vijver kunnen niet zonder zonlicht. Het zonlicht is dus rechtstreeks verantwoordelijk voor de groei van je vijverplanten. Maar het is ook niet goed als de vijver de hele dag wordt blootgesteld aan zonlicht.

Als je vijver op een erg winderig plekje ligt, zal er meer tuinafval in terecht komen. te veel wind belemmert ook de groei van de planten.

Voorgevormde vijver

Voorgevormde vijvers worden gemaakt uit kunststof. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en groottes. Het grote nadeel is dus dat je niet zelf de vorm van je vijver kunt bepalen. Maar de aanleg zal je wel veel minder tijd en moeite kosten. Een voorgevormde vijver heeft vaak verschillende beplantingniveaus.

Nadat je de locatie gekozen hebt, graaf je een gat uit dat ongeveer 10 centimeter groter is dan de rest van de vijver. Zorg ervoor dat de bodem waterpas is. Graaf de extra beplantingsniveaus zo goed mogelijk uit. Plaats de vijver in het gat, vul de uitsparingen rond de vijver op en druk lichtjes aan. Vul de vijver daarna met water.

Vijver met folie

Bij een vijver met folie ben je volledig vrij om het formaat zelf te bepalen. De plaatsing vereist wel iets meer werk dan die van een voorgevormde vijver.

Vijverfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Sommige folies kunnen wel tot tien jaar meegaan. Graaf een kuil met een diepte van ongeveer 80 centimeter. Verwijder stenen en andere harde, scherpe voorwerpen van de bodem. Nadat je een beschermdoek geplaatst hebt over de bodem kun je de vijverfolie plaatsen.

Vijver vullen

Vul de tuinvijver met water, tot ongeveer 2 centimeter van de rand. Breng op de bodem een laag vijveraarde aan van ongeveer 10 centimeter dik. Laat dit naar de bodem zakken. Beplant je vijver met zuurstofplanten, die houden je vijver proper en gezond. Drijvende planten zorgen voor schaduw.

Je kunt je vijver verder vullen met accessoires als een fontein, zuurstofpompje, enz. Vissen plaats je best pas na een maand in de vijver. Zo kunnen de waterplanten en -vlooien zich voldoende ontwikkelen. Plaats niet te veel vissen in de vijver, maximum 5 vissen per 1000 liter.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.