Hoe leg je een mooi gazon aan?

Een tuin bestaat gemiddeld voor de helft uit gras. Een gazon is bijgevolg bepalend voor het uitzicht van je tuin. Hier vind je alvast hoe de aanleg van een gazon in zijn werk gaat.

Plaats

Bepaal voor je begint te zaaien de vorm, de grootte en de plaats van het grasperk. Best kies je voor een plaats met een goede drainage, niet te veel in de schaduw. Houd ook rekening met de aanleg van terras, bloembedden, enz. en zorg ervoor dat je gemakkelijk kunt maaien.

Tijdstip

Een gazon kun je aanleggen in de periode van maart tot en met juni en van augustus tot oktober.
Lente: lange, zonnige dagen, maar onkruid is wel aan het groeien
Herfst: geen onkruid, maar wel risico op vroege nachtvorst

Grond bewerken

Verwijder het onkruid. Spit de grond ongeveer 25 centimeter om. Eventueel kun je de grond bewerken met compost of draineren. Haal zoveel mogelijk stenen en andere oneffenheden uit de grond. Egaliseer de grond, trap hem goed aan en maak met een hark een vlak zaaibed.

Laat de grond ongeveer twee weken rusten voor je begint te zaaien. De onkruiden die dan reeds kiemen, kun je nog gemakkelijk uittrekken.

Zaaien

Kies het juiste type graszaad voor jouw gazon (type grond, ligging, functie, enz.). Bereken hoeveel je ongeveer nodig hebt, maar neem iets meer, zodat je kale plekken later opnieuw kan inzaaien. Voor een oppervlakte van 100 m² heb je ongeveer 3 kilogram zaad nodig.

De grond waarop je zaait, mag een beetje vochtig zijn. Als het te veel waait, kun je het zaaien beter uitstellen tot een dag met minder wind. Je kunt manueel zaaien of met behulp van een strooiapparaat.

Hark de grond na het zaaien lichtjes aan, zodat het zaad bedekt wordt, maar niet dieper dan 1,5 centimeter. De eerste zaadjes zullen na ongeveer twee weken beginnen bloeien.

Zitten er veel vogels in je tuin? Breng dan kippengaas of folie aan om het grasperk te beschermen. Als het enkele dagen niet regent, is het aan te raden te sproeien. Sproei niet in de hevige zon, maar ’s morgens of in de vooravond.

Maaien

Maai het gras voor de eerste keer als het ongeveer 8 centimeter hoog is. Stel de grasmaaier in op ongeveer 5 centimeter. Breng dat bij de volgende maaibeurten terug tot 3 centimeter

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.