Hoe leg ik een terras met klinkers aan?

De aanleg van een terras is minder moeilijk dan je op het eerste zicht zou denken. Hier vind je de verschillende stappen die je moet volgen voor de aanleg van een (stenen) terras.

Voorbereidingen

Een terras aanleggen begint meestal met het uitzoeken van de geschikte locatie. Je kan het beslissen het terras naast of achter je huis aan te leggen, maar je kunt het evengoed lekker rustig achterin de tuin doen.

Houd rekening met de richting van wind en zonlicht. Is de locatie die je kiest windvrij? Ga na hoelang je op die plaats zon en schaduw hebt.

Naast de plaats is ook de grootte van het terras erg belangrijk. Zorg ervoor dat je eventuele tuinmeubelen kunt plaatsen, dat je voldoende plaats hebt voor elk lid van de familie en dat je nog plaats overhoudt voor bezoek.

Vergunning?

Om een terras aan te leggen, heb je in de meeste gevallen geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Het terras moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Het terras mag niet groter zijn dan 50 m², binnen een straal van 30 meter van de woning liggen, geen wijziging van het grondpeil veroorzaken, niet in de voortuin liggen en op minstens 1 meter afstand van de perceelsgrenzen liggen. Als het terras niet aan die voorwaarden voldoet, moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen.

Graven

Baken de omtrek van het te graven stuk af met paaltjes en een koord. Om verzakking te voorkomen, kun je best de toplaag van de grond weggraven en vervangen door aangetrild stabiel zand. Voor een terras heb je een verdicht zandbed van 15 à 20 cm. nodig. Sla om de 1,5 meter een paaltje in de grond en zet alle paaltjes zo hoog als de klinkers of tegels moeten komen. Maak de zandlaag aanvankelijk breder dan het pad of het terras. Die stabilisatielaag kun je aanstampen met een trilplaat.

Afwateren

Voor een goede afwatering is het nodig dat het terras een zekere hellingsgraad nodig. Een goede hellingsgraad is zo’n 1 à 2 centimeter per meter.

Fundering en egaliseren

Vervolgens moet je de bodem vlak maken of egaliseren (reien) door een reilat heen en weer te schuiven. Maak grote halen en controleer jezelf regelmatig. Controleer af en toe of de bestrating nog in lijn ligt.

Klinkers leggen

Om te voorkomen dat de stenen gaan schuiven de de fundering wordt weggedrukt, moet je je terras afzetten met boordstenen. Plaats eerst de klinkers , zodat je precies weet hoe ver de boordstenen uit elkaar moeten komen.

Je kunt de klinkers in verschillende patronen leggen (blok, visgraat, keper, enz.). Begin altijd aan de rand van het terras. Werk terwijl je op de al gelegde klinkers zit, zo belast je de stabilisatielaag niet.

Vul daarna de voegen met fijn wit zand, tot ze volledig gevuld zijn. Gebruik daarvoor een borstel en borstel het witte zand regelmatig in de voegen.

Aantrillen

De laatste stap is het aantrillen van het oppervlak. Beweeg de trilplaat gelijkmatig, om zo oneffenheden te voorkomen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.