Welke soorten haarden en kachels bestaan er?

Veel mensen die een kachel of open haard hebben, kunnen hem niet meer missen. Kachels of open haarden zorgen niet alleen voor extra warmte in de winter, maar brengen ook meer sfeer en romantiek in de kamer. Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten

Open haard

Een open haar is de oudste haardvorm. Een open haard installeer je onder een schouw, maar laat je verder wel erg vrij qua vormgeving. Het geeft extra gezelligheid aan de kamer, je ziet het vuur en hoort het knetteren. Daartegenover staat dat de open haard een erg hoog verbruik kent en een laag rendement. Van de warmte die je opwekt, ontsnapt 90% via de schoorsteen.

Een open haard zadelt je ook met meer vuil op. Een open haard is er vooral voor de sfeer, als je echt iets wilt dat veelwarmte geeft, kies je beter voor een inbouwcassette of kachel. Een openhaard vervuilt de lucht ook meer.

Inbouwcassette

Omwille van de vele nadelen van een open haard, kiezen meer en meer mensen voor een inbouwcassette of inzethaard. Een inbouwcassette combineert de voordelen van een open haard met de voordelen van een kachel. In principe kun je een inbouwcassette omschrijven als een houtkachel die zo aangepast is dat hij in een open haard past.

De inbouwhaard is voorzien van een dubbele wand, waar de lucht uit de ruimte in terecht komt. Daarna wordt de lucht verwarmd wordt en komt hij opnieuw in de ruimte terecht. De cassettes zijn zo ontworpen dat ze de warmte niet laten ontsnappen door de schoorsteen, maar afgeven aan de ruimte.

Liftdeurhaard

Haarden met liftdeuren zijn een combinatie van open haarden en inbouwcassettes. De liftdeur kun je volledig naar boven schuiven, om zo het effect van een open haard te creëren. Als je de liftdeur naar beneden doet, krijg je het effect van een open haard en verhoog je het rendement. Een liftdeurhaard is alleen beschikbaar als hothaard.

Voorzethaard

Voorzethaarden worden niet in een schouw ingebouwd. Ze zijn uitgerust met een warmteluchtkamer, die het rendement verhoogt en het houtverbruik vermindert.

Kachel

Kachels staan altijd voor de schoorsteenopeningen en nemen dus meer plaats in dan open haarden. Maar het grote voordeel van een kachel is dat hij meer rendement haalt dan eender welke haard. Hij verwarmt rechtstreeks de ruimte langs alle zijden.

We kunnen een onderscheid maken tussen stralingskachels en convectiekachels. Stralingskachels verspreiden de warmte rechtstreeks in de ruimte. Convectiekachels hebben een dubbele wand, waarin de lucht circuleert. Als die lucht warm wordt, gaat hij stijgen en wordt hij via openingen in de ruimte verspreid.

Kachels kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo zijn er tegelkachels, speksteenkachels, enz.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.