Japanse esdoorns planten en verzorgen

Japanse esdoorns zijn sierlijke meerstammige bomen die verbazingwekkend makkelijk te planten en verzorgen zijn. Bovendien kunnen ze op veel verschillende bodems bloeien. De kleurrijke bladeren van de esdoorn vallen het meest op.

Europese of Amerikaanse esdoorns worden erg groot, maar Japanse esdoorns blijven vrij klein. Daardoor kunnen ze ook goed aarden in stadstuintjes.

Locatie

Om de beste kleur te krijgen, kun je de Japanse esdoorn best in volle zon met een lichte namiddagschaduw planten. Bomen met rode bladeren kunnen er niet tegen voortdurend in volle zon te staan, terwijl bomen met gele bladeren groen blijven in de schaduw.

Kies een plekje dat de grootte van de boom aankan. Voor een boom in je voortuin kies je best een dwergvariëteit, omdat daar meestal minder plaats is.

Begieten en bevruchten

Geef de boom tijdens de bloeiperiode minstens een keer per week veel water. Zorg ervoor dat de bodem niet te drassig is. Bedek de grond rond de esdoorn met een beschermende laag houtsnippers. Verzeker je ervan dat de bodem vochtig is voor het voor de eerste keer vriest.

Als de boom in matig vruchtbare grond geplant wordt, hebben Japanse esdoorns geen kunstmest nodig. Je kunt altijd een beetje kunstmest gebruiken nog voordat de eerste blaadjes erdoor komen in de lente. Let er wel mee op, want te veel kunstmest heeft een nadelige invloed op zowel de kleur als de vorm van de bladeren.

Snoeien

De meeste Japanse esdoorns moeten gesnoeid worden. Begin de boom twee tot drie jaar nadat je hem plantte in vorm te brengen. Snoei de boom lichtjes tijdens het bloeiseizoen, maar bewaar het zware snoeien tot de boom niet meer bloeit. Snoei de uitgroeiende takken onder de entplaats weg van zodra ze verschijnen.

Ziekten en ongedierte

Hoewel diertjes als bladluizen, mijten, tripsen en sprinkhanen een Japanse esdoorn kunnen bevolken, brengen ze meestal geen schade toe aan aan de boom. Japanse esdoorns zijn niet goed bestand tegen schimmelinfecties als verwelkingsziekte, fusarium en andere. Dat resulteert in het verwelken van de bladeren en sterfte.

Het is erg moeilijk om deze infecties te genezen, daarom kun je beter proberen je planten zo gezond mogelijk te houden en een goed geventileerde plek uit te kiezen voor je de boom plant. Om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden, kun je de besmette delen snoeien. Maak je snoeimateriaal daarna schoon met alcohol.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.