Wat zijn de voordelen van led-verlichting?

De nieuwe trend van vandaag is led-verlichting. Led-verlichting kent heel wat voordelen. Led-lampjes zijn zuinig en gaan erg lang mee.

Light Emitting Diode

Led staat voor Light Emitting Diode. Dat betekent dat het licht niet gegenereerd wordt door een gloeidraad. Leds zijn elektronische componenten (diodes) die elektrische energie rechtstreeks kunnen omzetten in licht met een bepaalde kleur. De elektronen veranderen van energieniveau wanneer ze door de diode gaan, waardoor er fotonen vrijkomen.

Led-lampen zetten meer energie om in licht dan gewone gloeilampen, die meer dan 90% omzetten in warmte.
Vroeger zagen we led-lampjes vooral in elektronische apparatuur (stereoketens, computers, enz.), maar tegenwoordig duiken ze steeds vaker op in binnen- of buitenverlichting.

Led-lampjes werken alleen bij lage spanning. Er is dus een driver nodig die de wisselspanning van 230 volt omzet in een lage gelijkspanning. Led’s kun je sturen met een afstandbediening.

Led-verlichting bestaat in alle vormen en soorten. Afhankelijk van de fabrikant zijn er grote verschillen op gebied van rendement, hoeveelheid licht, vermogen en levensduur.

Levensduur

Een van de vele voordelen aan leds is de lange levensduur. Die kan variëren van 50.000 tot 100.000 branduren. 100.000 branduren komt overeen met 35 jaar lang acht uur per dag verlichten. Led-lampen zijn ook erg sterk.

Verbruik

Een led-lamp verbruikt veel minder elektriciteit dan een gewone gloeilamp. Elektrische energie wordt rechtstreeks omgezet in licht. Om even te vergelijken: een led verbruikt 0,2 tot 5 watt, een gloeilamp 40 tot 100 watt, een spaarlamp 15 tot 20 watt en tl-lampen 8 tot 58 watt.

Kleur

Led-lampen zijn erg interessant voor wie graag verlichting met gekleurd licht of speciale effecten heeft. Bij leds is er geen kleurenfilter nodig die het licht tegenhoudt. Led-verlichting is dus uitermate geschikt om sfeer te brengen in woningen, horecazaken en winkels.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je in veel gevallen de kleur van de verlichting veranderen met een afstandsbediening, kleurpatronen voorprogrammeren, enz.

Inbouwen

Led-lampen zijn erg geschikt als wand- en vloerverlichting. Ze zijn erg compact en daardoor gemakkelijk in te bouwen. Ze worden ook vaak gebruikt als buitenverlichting, bijvoorbeeld om bedrijven te verlichten of paden duidelijk aan te geven.

Prijs

Led-verlichting is duurder dan andere verlichting, maar de aanschafkosten zijn wel snel terugverdiend. Verwacht wordt dat de prijs de komende jaren nog sterk zal dalen.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.