Hoe kan je groenten en fruit in potten telen?

Je woont op een appartement en wil af van die supermarktgroenten en fruit? Of je hebt geen zin om van je prachtige gazon een moestuin te maken? Groenten en fruit telen in potten, het kan! Alle do en dont’s vind je hieronder.

Kies de juiste pot

Een eerste belangrijke vraag is in welke potten je de planten gaat telen. Vooral de praktische kant is belangrijk. Ga eerst na wat de grootte van je plant zal zijn. Met een pot tussen de 20 en de 48 cm. kan je in principe niet veel kwaad doen. Dit is de standaardmaat. Uiteraard varieert dit naargelang de grootte van uw plant. Daar het oog ook wat wil, zijn glazen of terracotta potten ideaal, maar je planten zullen evengoed groeien in plastieken.

Sla? Tomaat? Munt? Tijm?

Ook moet je stilstaan bij welke planten je kiest. Je kan kiezen uit een breed gamma. Eigenlijk kunnen alle groenten en fruit in potten worden geteeld, maar het is aangewezen vooral compacte groenten en fruit te kweken zoals chilipeper, zoete peper, aubergines en allerlei soorten tomaten. Groenten die veel plaats nodig hebben en veel verzorging vragen, zoals spruiten, worden best vermeden. De grootste kans op slagen heb je met courgettes, wortelen en aardappelen. Wanneer je liever fruit kweekt, kiest je best voor vijgen, perziken, abrikozen en nectarines.

En planten maar!

Vul uw pot tot 2 cm onder de rand met compost. Druk deze zachtjes aan met je vingertoppen tot je een mooie oppervlakte hebt. Vervolgens maak je in het midden een gaatje, iets groter dan de wortels van je plant. Zet je plantje in het gaatje en maak dit zachtjes dicht zodat u één recht oppervlak krijgt. Wanneer je met zaadjes werkt is het aangeraden eerst uw plantjes in kleine potjes te telen tot ze enige sterkte en grootte bereikt hebben.

Een weelderige minimoestuin

Na het planten moet je ervoor zorgen dat uw plantjes constant voldoende vochtig staan door ze regelmatig water te geven. Voor kruiden volstaat dit. Groenten en fruit voorziet u best van kaliumrijke voeding wanneer zich bloemen beginnen te vormen. Aubergines en chilipepers groeien het best aan ranken, zodat ze niet doorzakken onder hun eigen gewicht. Opgelet ook met tijm; daarvoor gebruikt u best goed doordrenkte aarde. Blauwe bosbessen daarentegen vragen dan weer zure grond.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.