Hoe je je eigen uien teelt

Uien zijn onmisbaar in een geslaagde moestuin. Ze zijn niet alleen de basis van vele lekkere gerechten, ze zijn ook makkelijk te kweken. Uien zijn bolgewassen. Kenmerkend is dat ze hun voeding opslaan in een bol, waardoor ze makkelijk de winter kunnen overleven.

Uien bestaan in praktisch alle geuren en kleuren, maar wij sommen voor jou de twee meest voorkomende en gebruiksvriendelijke soorten op: de productieve zaaiuien of de geliefde plantuien.

Plantuien

Dit is de ui voor de kenner. Plantuien zijn als het ware kleine uien. Deze zijn makkelijker te kweken dan zaaiuien. Ze zijn beter bestand tegen de ajuinvlieg en kunnen vroeg geplant worden.

Planten

De teelt verloopt in twee delen. Tijdens een eerste fase zaai je en laat je de uien groeien. In de tweede fase ga je ze effectief planten. Uien worden best geplant in de lente of de late zomer. Om de plantuien te onderhouden gebruik je best meststoffen als de blauwe korrel en de patentkali. Verse mest is af te raden. Wanneer het groene loof bruin begint te worden, betekent dit dat de ui stopt met groeien. Dan mag je beginnen ruien.

Bewaren

Dit soort uien kan je lang bewaren, wel in een koele en donkere ruimte. De bruine vliezen rond de ui zorgen voor bescherming. Het afgestorven loof mag verwijderd worden.

Zaaiuien

Dit zijn de commerciële uien. Ze worden vanwege de vele voordelen op grote schaal gekweekt, hebben een lange bewaarperiode en een hoge productiviteit.

Zaaien

Zaaiuien moeten gezaaid worden tussen februari en april. Het spreekt voor zich dat hoe langer je wacht, hoe beter het zaad opkomt. Belangrijk is om regelmatig te wieden zodat de uien voldoende ruimte hebben om te groeien. Zaaiuien worden geoogst in augustus en september, afhankelijk van hun grootte. Na het rooien is het belangrijk om de uien 1 tot 2 weken te laten drogen. Dit kan, als het weer het toe laat, op het zaaibed. Anders leg je de uien beter op een droge, winderige locatie.

Bewaren

Om zaaiuien te bewaren, laat je ze best zo lang mogelijk drogen. Je kan ze na het oogsten bewaren tot maart of april. Langer dan september mag je echter niet wachten. Dit om rotten te voorkomen. Vergeet niet om regelmatig rotte uien te verwijderen, want 1 rotte ui zorgt in no time voor een hele voorraad rotte uien.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.