Hoe moet je fruitbomen snoeien?

Om met een cliché te beginnen: al doende leert men. Toch is het belangrijk om bij het snoeien van fruitbomen met enkele essentiële zaken rekening te houden. Wij geven je een handig overzicht.

Periode

Je zal merken dat de vruchten na ongeveer na 15 jaar kleiner worden, wat erop wijst dat de bomen de eerstkomende winter gesnoeid moeten worden. In zijn eerste levensjaren moet de boom veel groeien en is de behoefte aan snoeien minimaal omdat er weinig knoppen worden ontwikkeld. Enkel de takken die elkaar hinderen moeten worden weggeknipt.

Later moeten de knoppen gevoed worden en daarvoor is snoeien noodzakelijk. In het voorjaar snoeien bevordert de groei, in het najaar snoeien daarentegen remt de groei af.

Best is ook om te snoeien bij droog weer. Bij neerslag verhoogt immers het risico op infectie en ziekten. Vriezen is een belemmering bij het genezen van de snoeiwonden.

Gereedschap

Net zoals je geen soep met een vork eet, moeten bomen gesnoeid worden met de juiste snoeischaar. Over het algemeen moet je erop letten dat je schaar scherp genoeg is. Botte scharen kunnen immers de takken kapot maken, met ziekte van de boom als gevolg. Je moet ook rekening houden met de hoeveelheid die gesnoeid moet worden en de grootte van de takken. Een ruim gamma is beschikbaar: van handsnoeischaren voor kleine, dunne takken tot snoeizagen voor de extremere gevallen.

Keuze bomen

Oefening baart kunst, daarom is het aangeraden om je in het begin te beperken tot het snoeien van eenvoudige bomen zoals appelaars. Het snoeien kan tussen december en maart. Jonge appelaars worden het best in het voorjaar gesnoeid om de vorstschade te beperken. Oudere bomen kunnen gesnoeid worden zodra de bladeren gevallen zijn. Dit kan van december tot maart.

Zorg er bij het snoeien voor dat alle takken voldoende zonlicht krijgen, zodat de knoppen kunnen groeien. Dode takken, steile takken en takken die elkaar kruisen moeten worden gesnoeid, om ziektes te voorkomen.

En…snoeien maar!

Wanneer u begint met snoeien is het belangrijk voor ogen te houden wat je precies wilt bereiken. Wil je een smallere vorm, is de vorm ideaal zoals hij is of wil je een bredere boom of struik? Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat er voldoende zon en licht in de kruin kan vallen. Verder verwijder je de dode en zieke takken.

De juiste snoeitechniek gebruiken is essentieel om een optimale productie te bereiken en ziektes te vermijden.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.