Tips om het binnen koel te houden en geld te besparen

Heb je het in de zomer ook altijd zo warm binnenshuis? Zet je de airconditioning bijna voortdurend aan?  Misschien is dat wel helemaal niet nodig!

Tips

Plafondventilatoren zijn niet alleen decoratief, maar creëren ook een winderig effect dat je koel houdt terwijl je maar zoveel verbruikt als wanneer je een lamp van 100 watt laat branden. Plafondventilatoren zijn efficiënt, stijlvol en krachtiger dan ooit.

Als je een airconditioning gebruikt, plaats de unit dan in een schaduwrijke plek in aan de noordelijke of oostelijke kant van het huis. Directe zon op de unit vermindert de efficiëntie. Als je unit zich toch in  de zon bevindt, plant dan bomen of struiken om toch voor schaduw te zorgen. Een airconditioning in de schaduw verbruikt 10% minder elektriciteit dan een in de schaduw. Vergeet niet je filters te vervangen en schoon te maken. Een schone filter kan de energieconsumptie tot 15% verminderen.

Een nieuwe koelkast kan ook al heel wat energie besparen. Vraag aan de verkoper in de winkel hulp bij het zoeken van een energiezuinige koelkast.

Denk eens over blinden bij je ramen. Zo kun je niet alleen de luchtstroom controleren, maar ook tijd besparen en het zonlicht tegenhouden.

In een appartement of huis zorgen de ramen voor 40% van de ongewilde warmte. Daarom zijn isolatieramen een echte aanrader.

Houd je van je waterbed? Een verwarmd waterbed verbruikt zoveel energie als een grote koelkast. Een elektrisch dekentje of een warmwaterkruik zullen veel minder energie verbruiken.

Kijk buiten eens waar je schaduw kan toevoegen. Installeer een luifel bij je ramen, bouw een pergola die je bedekt met planten. Schaduw buitenshuis is efficiënter dan schaduw binnenshuis.

Wissel je katoenen dekbed om voor een linnen. Linnen zal je koeler houden en je behoefte aan een airconditioning of ventilator verkleinen. Een nieuw fenomeen zijn de zogenaamde  ‘slimme ramen’. Die kun je meteen aanpassen van helder naar donker en alles tussenin.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.