Hoe moet je klimplanten snoeien?

Klimplanten als kamperfoelie, klimop of blauwregen moet je regelmatig snoeien om ze mooi te onderhouden.

Kamperfoelie

Indien je kamperfoelie tot zijn maximale lengte wilt laten groeien, moet je hem ondersteunen met metaaldraad, latwerk of gelijkaardige steunelementen. Indien je daarentegen niet veel plaats hebt, moet je kamperfoelie jaarlijks snoeien om de groei binnen de perken te houden.

Wildgroei verwijder je best pas nadat de kamperfoelie gebloeid heeft. Variëteiten die pas in de late zomer bloeien, moet je in de lente snoeien. Lonicera japonica wordt best om de 2 à 3 jaar afgesneden tot 1 meter, anders wordt deze plant te zwaar aan de top.

Wilde wingerd

Deze plant is eerder geneigd om in de hoogte te groeien dan in de breedte. Indien ze niet tijdig gesnoeid wordt, kan ze veel plaats gaan innemen. Beperk de groei door elke winter oude, te sterk begroeide ranken weg te snijden. Vermijd ook dat de wingerd goten, ramen en regenpijpen overwoekert  en snoei hem elke winter – en indien nodig ook in de bloeiperiode.

Clematis

De snoeiregels voor clematisplanten variëren volgens hun bloeiperiode, maar een algemene regel is dat je alle dunne, zwakke of beschadigde scheuten volledig moet verwijderen, desnoods tot op grondniveau.

Blauweregen

Blauweregen (wisteria) moet je in de zomer snoeien. Dan krijgt ze geen kans om te overwoekeren, maar kunnen de bloemen aan nieuwe zijscheuten nog bloeien voor de blauweregen gesnoeid wordt.

Begin juli is de plant ongeveer twee maanden uitgebloeid. Dan kan je de zijscheuten snoeien en ineengestrengelde ranken bijsnijden tot op 5 à 6 blaadjes van de hoofdtak. In de winter moet je de zijscheuten opnieuw snoeien en daarbij slechts 2 à 3 knoppen overlaten. Volgende lente zullen die dan bloemen dragen. Snijd in de winter ook alle oude, in elkaar verstrikte of overdreven lange ranken af, zodat de blauweregen dichtbij haar ondersteuning blijft groeien.

Klimop

Klimop bedekt een volledige muur voor je het weet en heeft dus geen extra stimulans nodig. Als je het groeiproces toch nog wilt bespoedigen, kan je enkele lange ranken langs de voet van de muur leiden.

In de eerste groeistadia moet klimop niet gesnoeid worden. Pas als de hele muur bedekt is, kan je elk jaar in april scheuten bijsnijden en eventueel nog eens in de zomer. Indien de plant te zwaar wordt aan de top, kan je de overvloedige groei daar wegsnoeien. Houd uitlopers weg van regenpijpen en goten.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.