Hoe moet je bomen snoeien?

Bomen snoeien is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. In dit artikel lees je hoe je jonge bomen, sierbomen en naaldbomen moet snoeien.

Jonge bomen

Een boom als de lijsterbes heeft een kaarsrechte stam, een dicht bladerdak en horizontale takken van voet tot top. Bij dergelijke bomen groeien elk jaar loten aan de top van de stam, maar ook aan de basis, zodat de rest van de boom minder voedingsstoffen krijgt. Loten aan de voet van de stam moet je dus allemaal snoeien, net als loten die in vreemde hoeken groeien ten opzichte van andere takken.

Hoogstammige bomen als kerselaars worden op dezelfde manier gesnoeid. Hier moet je ook de lage takken afsnijden, zodat je een duidelijke stam verkrijgt. In het eerste jaar moet je onderaan een derde van de takken verwijderen en in het midden nog eens een derde van de takken halveren. In het tweede jaar moet je dan ook deze middenste takken volledig verwijderen. Na vijf jaar heeft de stam zich voldoende ontwikkeld. Dan moet je enkel nog takken uit de kruin snoeien om een open bladerdak te creëren.

Sommige bomen krijgen uitlopers aan de wortels. Aangezien die de boom van zijn voedingsstoffen beroven, moet je ze tijdig verwijderen. Leg de plaats waar ze uit de wortel groeien bloot en trek ze volledig uit.

Sierbomen

Knotten en uitstoelen zijn technieken die traditioneel voor de productie van timmerhout gebruikt worden. Ze zijn echter ook heel bruikbaar voor het snoeien van sierbomen.

Bij uitstoelen wordt de aangroei tot net boven of tot op de grond gesnoeid. Deze techniek is uiterst geschikt voor hazelaar- en wilgvariëteiten, net als knotten. Bij knotten wordt de aangroei echter niet tot op de grond gesnoeid, maar tot een korte stam.

Eucalyptus- en lindebomen moet je slechts om de twee à drie jaar snoeien indien je de grootte van de stam of van het gebladerte wilt beperken.

Vergeet niet dat je een pas gesnoeide boom extra voedsel moet geven om nieuwe groei te stimuleren.

Coniferen

Naaldbomen hoeven doorgaans niet gesnoeid te worden, behalve in geval van verstoorde groei. Indien je coniferen wilt snoeien, doe je dat best in de herfst of in de winter. Indien een boom twee stammen heeft, moet je de sterkste behouden en de andere vanaf de basis afsnijden.

Bij gevlekte coniferen moet je zuiver groene uitlopers verwijderen, en bij dwergconiferen of kruipende coniferen moet je alle abnormaal gevormde scheuten snoeien.

Dood of bruin gebladerte moet je steeds wegnemen. Eventuele gaten kan je camoufleren door aangrenzende scheuten samen te binden, zodat ze over de gesnoeide plek groeien.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.