Geef je kamerplanten net wat ze nodig hebben

Doodsoorzaak nummer één bij binnenhuisplanten is een te veel aan water. Daarmee is al veel gezegd over planten verzorgen. Wat je verder nog moet weten, zijn enkele essentiële principes en weetjes. Wat je nog moet hebben, is een portie gezond verstand. Eens je de principes en weetjes uit dit artikel toepast én je gezonde verstand gebruikt, kan je bijna elke plant de gepaste verzorging geven.

Ken de plaats van de plant

Je krijgt een fantastisch mooie plant cadeau, maar waar zet je hem? Bij de keuze van het juiste plekje kan je hiermee rekening houden:

De meeste planten groeien het beste op een tochtvrije plaats met veel zonlicht. Ook een relatief stabiele temperatuur (dit is: geen sterke temperatuurschommelingen) en een hoge luchtvochtigheid dragen bij tot een goed groei- en bloeiproces.
Planten met egaal groene bladeren hebben minder licht nodig dan planten met kleurschakeringen en/of bloemen. Varens hebben zelfs het liefste een donker plekje. Orchideeën geven de voorkeur aan helder maar onrechtstreeks licht, veel frisse lucht en een hoge luchtvochtigheid.
Vermijd wel dat planten in de zomer op een te warme plaats staan, waardoor het blad- en bloemoppervlak kan verbranden.
Verplaats planten naar een lichtrijke plaats als je merkt dat de bloei niet goed op gang komt of als een plant met kleurschakeringen naar een te monotoon groen blad neigt.

Geef niet te veel water

“Ik geef al mijn planten iedere twee dagen water.” Twee keer verkeerd! Je hoeft planten zeker niet volgens een strak schema water te geven en als je alle planten steeds water geeft, negeer je de behoefteverschillen van de planten.

Een plant heeft water nodig als de potgrond waarin hij staat niet meer vochtig is. Wanneer de bladeren van de plant beginnen te verwelken, heeft de plant dringend water nodig, maar overdrijf ook dan niet met de hoeveelheid water. Bloemdragende planten hebben meer water nodig dan planten die niet bloeien. Een plant verwerkt ook meer water tijdens de warme lente- en zomerperiode dan tijdens herfst en winter.

De bladeren van tropische planten zoals varens en orchideeën kan je het beste dagelijks bevochtigen met een waterverstuiver, naast het water geven in de pot.

Voeden, snoeien en schoonmaken

Heel wat planten groeien ook prachtig zonder specifieke voeding. Sommige planten hebben echter af en toe wat extra voedingstoffen nodig, vooral tijdens bloeiperiodes. Afhankelijk van het type plant kan je traag oplossende capsules in de potgrond steken of samen met het water vloeibare voeding toedienen. Het is raadzaam voor specifieke voeding en dosering de verkoper of de kweker om raad te vragen.

Uitgebloeide bloemen kan je het beste onmiddellijk verwijderen door ze met duim en wijsvinger af te nijpen. Vergeelde bladeren zijn alleen maar ballast en verwijder je dus ook. Afgestorven takjes kan je met een snoeischaar afknippen.

Net als huisraad blijft een plant niet gespaard van stof. Om de bladeren opnieuw glanzend te maken, kan je het stof wegvegen met een vochtig doekje of met vochtige watten. Daarmee laat je de plant niet alleen opnieuw blinken, je zorgt er ook voor dat zijn groei niet meer wordt belemmerd door het stof.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.