Laat je tuinbloemen langer bloeien

Hoe jammer is het niet als een wondermooie tuinplant na enkele weken volledig uitgebloeid en uitgeput verschrompeld?  Na weken, maanden en soms jaren van regelmatig water geven, bemesten, snoeien en meer, lijkt de plant uitgeteld.

Hoewel het onmogelijk is om planten dag in dag uit in bloei te laten staan, kan je met enkele eenvoudige verzorgingstips er toch voor zorgen dat je plant meer, langer en bloemrijker bloeit.

1. Verwijder uitgebloeide bloemen

Gebruik duim en wijsvinger om uitgebloeide bloemen weg te knijpen.  Als je zelf uitgebloeide bloemen weghaalt, hoeft de plant geen energie te steken in het opvangen van uitgebloeide bloemen en in de productie en verspreiding van zaad.  In plaats daarvan kan de plant nog een tweede keer bloemen dragen.

Door de zaadproductie en -verspreiding te verhinderen, vermijd je bovendien dat je tuin het volgende jaar herschapen wordt in een wirwar van door elkaar groeiende bloemsoorten.

2. Snoei de bloem in de top van de plant weg

De bloem in de top van de plant haalt vaak veel energie weg voor de bloemen onderin.  Door de bloem in de top van de plant weg te snijden, geef je meer groeikansen aan de bloemen onderin.  Dat resulteert in een bloemrijkere plant met grotere bloemen.

3. Houd meerjarigen compact, vermijd wildgroei

Meerjarige planten kunnen al snel groot en onherbergzaam worden. Laat je de planten te lang groeien zonder de overvloed aan takken in te perken, dan wordt het achteraf heel lastig om de wildgroeiende plant nog goed bij te snoeien tot een compacte plant.  Ook meerjarige planten moeten dus op tijd bijgeknipt worden, zodat ze weelderig bloemen kunnen dragen op enkele stevige takken.  Het snoeien doe je het beste na de bloeiperiode. Afhankelijk van de plantensoort kan naast snoeien in het najaar, ook snoeien in het voorjaar aangewezen zijn.

4. Verwijder dode twijgjes, vergeelde bladeren en verwelkte bloemen

Dode twijgjes, bladeren en bloemen kunnen een bron van voedingstoffen zijn, maar ze kunnen ook ongedierte aantrekken.  Haal dode, vergeelde of rottende delen van de plant daarom zo snel mogelijk weg.  Zo vermijd je dat broeihaarden van ongedierte ontstaan die het immuunsysteem van de plant kunnen aantasten.  In plaats van het organisch afval van de plant als meststof te gebruiken, kan je in het voorjaar compost of andere meststof voor de plant toevoegen.

5. Snoei de plant voor de winter

Eens de planten zijn uitgebloeid en zich klaarmaken om de winter door te komen, kan je de plant terugsnoeien. Om de plant niet al te veel te verwonden, wacht je het beste tot de late herfst. Als je de plant terugsnoeit tot zijn omvang vóór de bloeiperiode en het aantal vertakkingen beperkt, krijgt de plant het volgende bloeijaar de kans zonder ballast mooie volle bloemen te vormen.  Snoei je niet terug, dan moet de plant te veel energie steken in het laten doorgroeien van eenjarige twijgjes en vertakkingen, wat minder en kleinere bloemen als gevolg heeft.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.