Je haag snoeien en verzorgen

Een haag heeft verzorging nodig om optimaal te groeien en tot zijn recht te komen.  Of je de haag nu als scheiding gebruikt of louter als versierelement, elke haag moet vroeg of laat verzorgd en gesnoeid worden.  Hoe vaak je haag een snoeibeurt nodig heeft, is afhankelijk van de soort en de vorm van de haag.

Vrije haag of vormhaag?

Een vrije haag wordt niet in een specifieke vorm gesnoeid, maar kan vrij groeien.  Een vormhaag daarentegen wordt wel in een specifieke vorm gesnoeid, in een soort keurslijf gehouden: bolvormig, rechte vlakken, figuurtjes en meer.

Het is een misvatting dat een vrije haag niet gesnoeid hoeft te worden.  Snoei je ze niet, dan ontaardt ze in de kortste keren in een onbedwingbare wildernis. Over het algemeen is het wel zo dat vrije hagen minder snoei- en verzorgingswerk vragen dan vormhagen.

Hoe snoeien?

Vrije hagen kan je naar believen laten groeien, afhankelijk van de plaats die je ze wil laten innemen.  Dode, zieke en te ver uitstekende takken snoei je wel tijdig weg.

Een vormhaag snoei je met een voldoende scherpe en bij voorkeur elektrische heggenschaar, zo bekom je het beste resultaat.  Botte heggenscharen maken grotere snoeiwonden, wat maakt dat de haagplant meer tijd en energie nodig heeft om te herstellen.

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de haag zowel onderaan als bovenaan voldoende licht krijgt.  Idealiter is de haag daarom bovenaan smaller dan onderaan.  Is dit niet het geval, dan wordt de haag onderaan kaal bij gebrek aan licht.

Het beste snoeiresultaat bekom je door van onderen naar boven te snoeien.  Je maakt met de heggenschaar opwaartse bewegingen en je pakt eerst de zijkanten aan, daarna de toppen. Om recht te snoeien kan je een touwtje spannen.

Wanneer snoeien?

Vrije hagen snoei je het beste in het voorjaar of het najaar. Je hoeft niet elk jaar te snoeien, enkel als je vindt dat het nodig is.  Als je in het voorjaar twijfelt om te snoeien, hou er dan rekening mee dat de haag tijdens het groeiseizoen nog flink kan groeien.

Regelmatig snoeien is de sleutel voor een mooie en gezonde vormhaag.  Snoeien doe je tijdens het groeiseizoen: een eerste keer in het voorjaar, als de haag opnieuw begint te groeien.  Daarna nog één à twee keer, afhankelijk van het groeitempo van de haag.  De twee tot drie snoeibeurten per jaar moeten ervoor zorgen dat de haag zijn vorm behoudt en niet kaal wordt doordat sommige delen een gebrek aan licht hebben.

Jonge hagen kan je beter meerdere keren een beetje snoeien dan één keer veel te snoeien.  Op die manier krijg je de haag mooi dicht.

Verzorging

Een haag bestaat uit heel wat afzonderlijke planten die elk dezelfde voeding nodig hebben, allemaal uit hetzelfde stukje grond.  Het is daarom nodig om in het begin van het groeiseizoen extra voedingsstof toe te voegen in de vorm van compost of stalmest.  Je kan ook een speciale meststof kopen in de tuinspeciaalzaak.

Een andere techniek is het afsteken van de wortels.  Door de wortels kort te houden, groeit de haagplant minder snel en heeft hij minder voedingsstoffen nodig.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.