Hoe verzorg je het gazon in de herfst?

Een gazon heeft niet alleen in de zomer voldoende verzorging nodig, maar ook in de herfst. Hier vind je alvast enkele tips om ook in het najaar van je prachtige grasveld te kunnen genieten.

Harken

Hark alle afgevallen bladeren bijeen op een hoop. Als je een composthoop hebt, kan je de bladeren erbij doen. Ook kan je het in de grond spitten bij planten die wat extra voeding kunnen gebruiken. Laat de bladeren niet langer dan een week liggen. Doe je dat wel, dan ontstaan er gele plekken in je gazon die erg traag herstellen. In de bladeren die over heel je gazon verspreid liggen, kan zich op den duur ook ongedierte nestelen: nog een reden te meer om de bladeren netjes te composteren.

Water geven

Door de zomer heeft je gazon het zwaar te verduren gehad. Geef daarom je gazon regelmatig water. Het beste is regenwater. Het gras bewateren met kraantjeswater is niet alleen duur, in tijden van droogte is het ook verboden. Een goede oplossing is dan een regenton, die zorgt ervoor dat er veel water opgevangen wordt tijdens een regenbui.

Bemesten

De herfst is het seizoen om je gazon er weer bovenop te helpen. Extra mest kan je hier zeker bij helpen. In speciaalzaken kan je gazonmest kopen, speciaal voor de herfst: hier zitten alle stoffen in die je gazon nodig heeft om het herfstseizoen door te komen.

Vrieskou

Wanneer het vriest, is het gras extra kwetsbaar. Probeer er dan ook niet op te gaan staan, dan knakken de grassprietjes en sterven ze af. Pas in de lente herstelt je gazon weer.

Mos bestrijden

In de winter stopt het gras met groeien en wordt de bodem zuurder dan normaal. Een ideale voedingsbodem voor mossen dus. Wat kan je doen om mossen te bestrijden? Aangezien mos een zure bodem nodig heeft om te kunnen groeien, moet je de zure bodem aanpakken: strooi daarom wat kalk op je gazon. Zo daalt de zuurtegraad van gazon en kan het mos niet meer overleven.

Als je deze tips toepast, gaat je gazon een prachtige lente tegemoet en verkeert het al in erg goede staat als het tuinierseizoen weer begint.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.