Laat die veldbloemen maar bloeien

Percelen met veldbloemen zijn erg populair de laatste tijd. Veel mensen vinden het mooi om een stukje ‘wilde natuur’ te hebben in hun eigen tuin. Veldbloemen roepen een landelijk, pittoresk gevoel op.  Daarbij komt nog dat het helemaal niet veel tijd kost om te onderhouden.

Welke bloemen?

Er bestaan veel soorten veldbloemen: margrietjes, paardenbloemen, boterbloempjes, valeriaan, vingerhoedskruid, speenkruid,… Keuze te over. Je kan er ook voor kiezen om een compleet zaaipakket te kopen, met een mengeling van veldbloemzaden erin.

De grond

Veldbloemen stellen absoluut geen hoge eisen aan de grond, daarom komen ze zo frequent voor in de wilde natuur. Veldbloemen groeien zelfs beter op een bodem die maar weinig voedingsstoffen bevat, je hoeft ze dus helemaal niet te bemesten.

Nuttig

Een veldbloemenperk is ook nog eens erg nuttig voor de natuur: insecten zijn er dol op en vinden zo beschutting. Het zorgt voor een echt stukje natuur in je tuin.

Heb je geen tuin?

Geen nood, als je geen tuin tot je beschikking hebt, kan je ook veldbloemen zaaien in een pot met potgrond. Zet de pot op een leuke plaats, en je hele woning fleurt meteen op. Het is ook altijd erg mooi om de kleur van (een van de) bloemen terug te laten komen in de pot. Je kunt ze ook in een hangmand planten.

Leuke combinaties

Het is erg leuk als je ervoor zorgt dat je zaden zaait die een verschillende bloeitijd hebben, zo heb je ieder seizoen een ander kleurentapijt.

Een paar leuke combinaties om je op weg te helpen:

Teunisbloem, viooltjes, siererwt, goudsbloem, lavendel en tijm (erg kleurrijk)
Madelief, vergeet-me-niet, zonneroosje, klaproos, gevlekt bosliefje
Bosaardbei, vingerhoedskruid, jacobsladder, viooltjes en paardenbloemen

Wanneer zaaien?

Het beste kan je de veldbloemzaden zaaien in het voorjaar (maart, april of mei), later kan desnoods ook nog (augustus). Bewerk de grond altijd voor je aan het zaaien begint: er is amper werk aan een veldbloemenperk maar je moet er dan wel voor zorgen dat er geen onkruid tussendoor begint te groeien. Graaf daarom eerst de grond uit, en haal alle wortelstokken van het onkruid eruit.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.