Hoe voorkom je dat je verf gaat afbladderen?

Iedereen kent het wel: na een bepaalde tijd begint de verf die je gebruikt hebt, los te laten. Hoe komt het en wat kan je eraan doen?

Goed begonnen is half gewonnen

Het is erg belangrijk dat je goede voorbereidingen treft als je gaat verven. Liever wat extra tijd kwijt op deze manier, dan dat je later de muren opnieuw moet verven.

Haal eerst alle oude verf of behangpapier weg. Verf kan je eraf schrapen en oud behangpapier kan je er met een plamuurmes afhalen. Vind je het te veel werk om behangpapier eraf te halen? Tegenwoordig kan je bij alle doe-het-zelfzaken een stomer huren waarmee het papier erg gemakkelijk nat gemaakt wordt (geen gedoe met een natte spons) en snel van de muur gehaald kan worden.

Als je dat gedaan hebt, kan je best de muren nog even schuren (hier bestaan ook weer machines voor) zodat het oppervlak egaal is. Heb je gaten en dergelijke moeten bijwerken? Schuur dan ook wanneer de plamuur droog is.

Breng, voor je de uiteindelijke kleur op de muur doet, altijd een primer aan.

Pak de probleemgebieden aan

Kijk het huis na op eventuele lekken en andere oorzaken die kunnen zorgen voor afbladderende verf. Los altijd eerst het probleem op voor je aan het verven gaat, anders zal je werk tot niets dienen. Je kan altijd een afspraak maken met een loodgieter om het huis na te kijken op eventuele lekken of andere oorzaken die vochtproblemen kunnen veroorzaken.

Wat zijn dan die probleemgebieden? Wel, gebieden die vaak geteisterd worden door vocht zoals de badkamer, de wc, kelders, muren in de buurt van ramen,… Er bestaan ook verfsoorten speciaal voor zulke ruimtes. Die verf zorgt ervoor dat de muren beter beschermd zijn tegen vocht.

Om problemen met vocht te vermijden, kan je het best de badkamer goed laten luchten na een bad, zo kan al het vocht weg en heb je veel minder kans op problemen. Hetzelfde geldt voor de keuken, wasplaats, het toilet, de kelder en alle andere plaatsen die in contact komen met vocht.

Bij ramen die geverfd zijn, komt afbladdering van de verf ook vaak voor. Dikwijls absorbeert het hout vocht en zet het hout uit. Je kan dat voorkomen door het hout en glas gescheiden te houden met een siliconenkit.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.