Hoe moet je de douche betegelen?

Ben je de badkamer aan het verbouwen en wil je graag zelf de douche betegelen? Met deze tips ziet het resultaat er prachtig en professioneel uit.

Waarom tegels?

Tegels zijn erg populair in de badkamer omdat ze ervoor zorgen dat er geen vocht in de muur kan sijpelen. Ze zijn sneller schoon te maken en hygiënischer dan een geverfde muur.

Wat heb je allemaal nodig?

Waterpas
Rolmaat
Punthamer
Tegeltang
Genoeg tegels (er kunnen altijd tegels stukgaan)
Stellatten
Tegelsnijder
Boormachine
Lijmkam
Harde spons
Draadzaag
Tegellijm
Voegkruisjes
Emmers en een doek die vuil mag worden
Mortel

Het eigenlijke werk

Maak voor je begint te klussen altijd het oppervlak schoon: maak het vetvrij en herstel eventuele barsten in het oppervlak. Als je tegels wilt plaatsen op een al bestaande tegelmuur, gebruik dan speciale pasta die je in de speciaalzaak kan vinden.

Nu het oppervlak schoon is, bepaal je de plaats van de eerste tegels met  startlatten. Vervolgens leg je de tegels op de grond zoals ze aan de muur vast moeten zitten. Vergeet bij deze stap de voegkruisjes niet. Als alles klopt, maak dan de tegellijm: kijk op de verpakking en voeg de benodigde hoeveelheid water toe. Meng de substantie goed.

Strijk de lijm horizontaal uit met de lijmkam en breng de tegels en voegkruisjes aan op de wand. Begin altijd vanuit een vaste hoek (links of rechts). Verwijder eventuele lijmresten met een doek. Doe het zo snel mogelijk. Als je te lang wacht, is de lijm opgedroogd en heb je vieze vlekken op je betegelde douche.

Het is ook nodig om ruimte te laten voor kranen en leidingen: boor gaatjes in de tegels met een boor en tik er stukken tegel uit met de punthamer.

Wacht nu 24 uur en laat de lijm erg goed drogen. Als de lijm goed opgedroogd is, kan je mortel mengen. Ga met een vochtige spons over de tegels als de mortel begint te drogen. Zo verwijder je mortelrestjes. Boen daarna de tegels goed zodat ze mooi glimmen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.