Hoe leg je een laminaatvloer?

Houten vloeren zijn helemaal in tegenwoordig. De volgende tips kunnen je helpen om zelf een prachtige laminaatvloer aan te leggen.

Wat heb je allemaal nodig?

Laminaat
Hamer
Winkelhaak
Zaag met fijne tanden
Meetlat en potlood
Spandraad

Voorbereiding

Haal al het hout uit de verpakkingen en laat het minstens 48 uur liggen in de ruimte waar de houten vloer gaat komen. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in de kamer, zo zal het hout wat uitzetten (als je dat niet doet, kan je later nog in de problemen komen met de vloer). Controleer ook even of de deur nog dichtgaat met de laminaatplanken: als dat niet zo is, kan je de deur bijslijpen. Haal de plinten er ook af.

Maak de ondergrond zo egaal mogelijk en stort desnoods beton. Een egale ondergrond is cruciaal om een mooie laminaatvloer te hebben. Lees ook altijd de instructies op de verpakking erg zorgvuldig en gebruik hout uit verschillende pakken om een kleurverschil te vermijden.

Gebruik ook een tussenlaag die geluidsdempend en isolerend werkt.

Het echte werk

Laat aan de zijkanten altijd 10 mm. over, zo kan het hout nog uitzetten. Meestal worden de latten horizontaal gelegd, kijk voor alle zekerheid op de verpakking van de fabrikant. Vaak staat er ook op aangegeven hoe je de latten precies moet plaatsen. Gebruik je meetlat, potlood en spandraad om de planken mooi recht te leggen.

Leg nooit laminaat in zeer vochtige ruimtes zoals de badkamer, de wc, het washok,… voor deze ruimtes kan je beter tegels gebruiken.

Klik het laminaat in elkaar als het goed ligt. Als je geen kliklaminaat hebt, moet je het nog aan elkaar lijmen. Verwijder dan het te veel aan lijm met een doek, anders krijg je vlekken op de vloer. Als je kliklaminaat hebt, begin dan met vastklikken aan het einde of begin van een lat, niet in het midden.

Vaak is het nodig om de latten op maat te zagen. Zorg er ook altijd voor dat je een paar latten op overschot hebt.
Plaats vervolgens de plinten weer.

Verzorg je houten vloer

Bescherm de vloer door viltkussentjes onder de poten van meubels te plakken
Onderhoud de vloer goed
Maak de vloer nooit schoon met veel water: gebruik eerder een uitgewrongen doek

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.