Hoe kan je kleine ruimtes inrichten?

Vaak vinden mensen het een grote moeite om een kleine kamer in te richten. Dat het helemaal zo niet hoeft te zijn, tonen de volgende tips aan.

Klein maar fijn

Grotere ruimtes zijn niet per definitie beter om in te richten. Het is zelfs redelijk moeilijk om een grote ruimte een gezellige en huiselijke sfeer te geven. Benut daarom de beperkte oppervlakte van je ruimte om een hele knusse kamer te maken.
Als je een kleine ruimte decoreert, ben je al een stuk minder geld kwijt aan verf en bespaar je ook nog eens op de energiekosten.

Stap 1: het begin

Wanneer je over weinig plaats beschikt, is een plan op schaal altijd handig. Teken de kamer (houd rekening met verwarming, ramen, deuren en stopcontacten) en de meubels op schaal. Zo kan je, vóór je alle meubels versjouwt, al een idee krijgen van het resultaat.

Zo kom je ook te weten of je meubels er allemaal passen of niet. Het is natuurlijk veel fijner om al op papier te zien dat het niet gaat, dan dat je het pas ontdekt als bijna alle meubels er al staan.

Zet geen al te grote meubels in een kleine kamer, zo ga je de kamer alleen maar optisch kleiner maken. Kies bijvoorbeeld voor meubels op wieltjes (zo kan je de hele kamer verschuiven als je daar zin in hebt zonder dat het erg veel moeite kost) of meubels die je in kan klappen.

Heel belangrijk is opbergruimte: rommel valt veel sneller op in kleine kamers dan in grote. Zorg dus voor meubels waarin je een hoop spullen kan opbergen. Wanneer je een meubel meerdere functies geeft (bijvoorbeeld: een tafeltje doet dienst als nachttafel, bijtafeltje, bankje,…), spaar je ook zo weer ruimte uit.

Stap 2: het aankleden van de kamer

Dit is vaak het leukste gedeelte: de kamer aankleden en gezellig maken. Denk hierbij aan kussens, gordijnen, tapijten, kaarsen, beeldjes, planten en zelfs knuffels.

Om een ruimte optisch groter te laten lijken, kan een likje lichtgekleurde verf wonderen doen. Als er veel lichtinval is in de kamer, zal de kamer er groter uitzien dan hij in werkelijkheid is.

Zoals je ziet, is er dus niet veel nodig om ook van een kleine ruimte een gezellige ruimte te maken.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.