Zo repareer je je koelkast

Een huis zonder koelkast zou een ware nachtmerrie zijn. Vandaag de dag staat er in elk huis wel minstens één koelkast. Zonder je koelkast zou je leven erg omslachtig worden. Koelkasten vind je in alle maten en soorten: eendeurskoelkasten, tweedeurskoelkasten, Amerikaanse koelkasten, met of zonder ingebouwde diepvriezer, etc.

Toch kunnen er ook probleempjes opduiken met je koelkast. De koelkast kan er langs de buitenkant uitzien alsof alles volledig in orde is, maar dat betekent niet dat alles langs binnen goed werkt. Tot je je op een goede dag realiseert dat de koelkast niet langer zijn werk doet. En dan zit je in de problemen natuurlijk!

Tips om je koelkast te herstellen

Maakt je koelkast plots veel lawaai? Of zie je misschien zelfs een lichte stijging in de elektriciteitsrekening? Vrees dan niet, alles wat je moet doen is een speciale staalborstel kopen die je onder je koelkast kunt gebruiken. Zo kun je al het vuil van onder je koelkast verwijderen. Als een koelkast lawaai maakt of traag is, is dat meestal een gevolg van een te veel aan vuil. Probeer ook alle objecten die de luchtstroom van de koelkast blokkeren op te ruimen.

Als je koelkast het begeeft, kun je ook best even de condensator in het achterste gedeelte van de koelkast controleren. Zorg er ook voor dat de koelkast een stukje van de muur afstaat.

Voordat je een hersteller contacteert, kun je altijd nog een paar zaken controleren. Gaat het lichtje aan als je de deur opent? Staat de thermostaat correct afgesteld? Doet de compressormotor het nog? De compressormotor vind je achteraan de koelkast dichtbij de bodem. Als je het rooster verwijderd hebt, kun je controleren of er veel stof opgehoopt ligt.

Ten slotte kun je ook nog het rooster van de koelkast controleren. Om elektrische schokken te vermijden, kun je best even de stekker van de koelkast uittrekken. Verwijder het stof met een stofzuiger, maar zorg ervoor dat je de buisjes niet beschadigt.

Tips om je koelkast te onderhouden

Overlaad je koelkast niet, want anders werkt hij niet optimaal.
Laat de stekker nooit te lang uit het stopcontact, dit omdat sommige delen continue gebruikt moeten worden en de compressor voldoende te smeren
Steek je koelkast vol genoeg, maar vermijd dat je hem te vol steekt
Ontvries de diepvriezer in je koelkast regelmatig

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.