Zo kun je bladluizen biologisch bestrijden

Tuiniers vinden bladluizen erg vervelend. Wil jij graag biologisch tuinieren en toch op een of andere manier verlost zijn van bladluizen? Dan moet je zeker de volgende tips eens goed bekijken… je kan een spray maken die je van de bladluizen verlost, of je kan de natuurlijke vijanden van de bladluizen inzetten: lieveheersbeestjes.

Een spray maken

Er bestaan twee soorten sprays die je thuis zelf kan maken om de bladluizen uit te roeien: eentje maak je van tomatenbladeren, de andere maak je dan weer van knoflook.

Spray van tomatenbladeren

Wat heb je nodig?

Tomatenbladeren
Een flesje om het mengsel in te doen
Water
Een zeef
Twee kommetjes

Hoe ga je te werk?

Snijd de bladeren fijn en doe ze in het water. Laat het water zo 24 uur staan. Wanneer de 24 uur voorbij zijn, kan je beginnen met het zeven van de vloeistof. Giet de vloeistof in een ander kommetje door de zeef. Het water dat je dan overhoudt, kan je dan weer in het flesje gieten. Het is ook erg handig om het mengsel in een plantenspuit te gieten, zo kan je beter doseren.

Het mengsel is veilig: het kan geen kwaad voor de mens of voor andere dieren (zoals je huisdieren). Soms kan het zijn dat er ook andere insecten doodgaan door deze spray, let er een beetje op en probeer het ecologisch evenwicht te behouden in je tuin.

Spray van knoflook

Wat heb je nodig?

Een drietal tenen knoflook
Een knoflookpers
Minerale olie
Vloeibare zeep
Kommetjes
Water
Een flesje of een plantenspuit

Hoe ga je te werk?

Hak de knoflook fijn of pers de look met een knoflookpers. Voeg er dan twee eetlepels minerale olie aan toe. Laat het mengsel zeker 24 uur rusten. Zeef het daarna en doe wat water en vloeibare zeep bij het mengsel. Doe het mengsel in een flesje of in een plantenspuit. Spray, net als de spray van de tomatenplanten, op de bladeren.

Lieveheersbeestjes, de natuurlijke vijand

Nog een goede oplossing is de bladluizen uit te laten roeien door lieveheersbeestjes. Het zijn de natuurlijke vijanden van de bladluizen. Ga zelf op zoek naar wat lieveheersbeestjes (of laat de kinderen op zoektocht gaan, die vinden lieveheersbeestjes zoeken vaak erg leuk) en zet ze op de bladeren die veel last van luizen hebben. Je probleem zal snel opgelost zijn.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.