Speel zelf voor loodgieter

Je verwacht gasten en je wc zit verstopt. Of je moet dringen naar het werk vertrekken en je hele badkamer ligt vol water. Helaas heb je niet genoeg tijd om je loodgieter te bellen en te wachten tot hij het probleem oplost. Maar geen nood, want er zijn heel wat problemen die jij zelf kunt oplossen.

Meest voorkomende loodgietersproblemen

Verstopte gootsteen
Lek in de waterleiding
Lekkende kraan
Problemen met de douchekop

Voordat je begint zelf loodgieterswerk te verrichten is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van je leidingsysteem en een basiskennis van waar je het water kunt afsluiten.

Materiaal

Veiligheid
Wees voorbereid op een natte en wilde bedoening. Gebruik altijd rubberen handschoenen en een veiligheidsbril.

Ontstopper
Koop een ontstopper met kwaliteitsrubber (dik en flexibel), die groot genoeg is.

Reinigingsspiraal
Een flexibele lange draadspiraal met een hulpstuk aan het einde.

Waterpomptang
Voor een sterke greep op de metalen leidingen, bouten los en vast te maken.

Schroevendraaier
Om schroeven los en vast te draaien, vooral douchekoppen.

Aanpasbare sleutel
Wordt gebruikt om de verschillende verbindingsstukken los te maken.

Schoonmaakmiddelen
Natriumbicarbonaat, citroensap, vet en smeermiddelen.

Materiaal om verbindingsstukken vast te maken
Voegafdichting, verbindingstape, enz. Om kleine lekken op te lossen.

Problemen oplossen

De vier meest voorkomende problemen en hoe je ze zelf kan oplossen.

1. Verstopte gootsteen

Kinderspeeltjes, plastic, voedselresten of maandenlang niet poetsen kunnen de oorzaak zijn van een verstopte gootsteen. Is het zo ver, neem dan de ontstopper en zorg ervoor dat er voldoende water in de gootsteen staan, zodat de ontstopper ondergedompeld is.

Door de ontstopper langzaam in de wc te duwen en terug eruit te trekken zorg je ervoor dat er water naar binnenloopt met luchtdruk. Na 15 tot 20 keer te trekken zal de verstopping verdwijnen. Vergeet niet veel water te laten doorlopen als je klaar bent.

Blijft er nog altijd veel water in de gootsteen staan? Neem dan een reinigingsspiraal en duw hem in de leiding. Draai hem met de klok mee.

2. Lek in de waterleiding

Voegafdichting kan nuttig zijn in de lichte gevallen. Voor zwaardere lekken kun je beter rubberkit gebruiken. een makkelijkere optie is de verbindingstape. Vraag in de winkel om het meest duurzame en efficiënte product. De handleiding staat op de verpakking.

3. Lekkende kraan

De meeste loodgietersproblemen hebben te maken met de kraan. De kraan lekt of maakt te veel lawaai. Veel mensen negeren de problemen of vervangen simpelweg de kraan. Toch is de kraan een van de makkelijkste dingen om te repareren. Sluit het water af, verwijder de kraan en demonteer hem. Maak alles schoon met chemicaliën en vervang eventueel de beschadigde schroef. Zorg ervoor dat het water dat door je leidingen loopt genoeg druk heeft.

4. Lekkende douchekop

Vaak lekt de slang die naar de douchekop loopt. Draai de douchekop van de slang af en maak hem schoon met een schoonmaakmiddel. Verwijder het vuil uit de gaatjes.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.