Zo onderhoud je je teakmeubelen

Steeds meer mensen kiezen voor teakmeubelen in hun tuin. Deze meubelen hebben dan ook een natuurlijke schoonheid die goed past in de tuin. De teakboom is een tropische boom, waarvan het hout natuurlijke oliën bevat om te kunnen overleven in het regenwoud. Teak is goed bestand tegen de weersomstandigheden, insecten en verrotting.

Teak is doorgaans iets duurder dan eiken-, ceder- of cipressenhout, maar is zijn geld zeker waard. Teak heeft in het begin een rijke honingtint, maar als het ouder wordt, krijgt het een zilvergrijze patina (oxidatielaag). Hoewel de kleurverandering geen verschil maakt voor de duurzaamheid en de sterkte van het hout, krijgen de meubels wel meteen een heel ander uitzicht.

Bescherming

Wil je de goudbruine kleur toch behouden, breng dan een beschermlaag aan op je buitenmeubilair. Zo’n middel beschermt je meubels één seizoen lang. Daarna moet het weer aangebracht worden.

Toch kiezen veel mensen ervoor geen beschermmiddel aan te brengen op hun meubels. De teakolie om de drie maanden opnieuw aanbrengen vereist immers heel wat werk.

Zonder beschermmiddel duurt het ongeveer negen maanden voor de meubels een grijze gloed krijgen. Houd je van deze natuurlijke ‘verweerde’ look, dan moet je je buitenmeubels gewoon geregeld schoonmaken.

Schoonmaken

Maak de meubels schoon met water waarin je een klein beetje bleekmiddel en een poetsmiddel doet. Eens de meubels schoongemaakt zijn, moet je ze grondig afspoelen. Op deze manier kun je zowel je behandelde als je onbehandelde meubels schoonmaken.

Maar tegenwoordig bestaan er ook specifieke schoonmaakmiddelen voor teakhout. Deze zogenaamde teak cleaners geven het hout terug zijn natuurlijke kleur terug nadat het zilvergrijs geworden is.

Verven of beitsen

Sommigen kiezen ervoor het hout te verven of te beitsen. Toch raden veel experts dit af. De natuurlijke olie in het hout zal namelijk voorkomen dat de verf of het beitsmiddel zich goed vasthecht.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.