Een lege gevel? Plant een klimplant!

Vind je een lege muur of hek maar niets? Misschien kan een klimplant wel oplossing bieden… Maar hoe moet je precies te werk gaan bij het plaatsen van een klimplant?

Of je nu bloemen, geur of een prachtig blad wil, klimplanten in een pot kun je het hele jaar door verplanten, zolang de grond maar niet extreem vochtig of bevroren is.

Maak een ondersteuning

Tenzij je klimplant zichzelf kan ondersteunen, moet je ervoor zorgen dat de plant zich ergens aan kan vastklampen. Een traliewerk is ideaal. Als je klimplant tegen een muur of een hek op moet groeien, kun je zelf met draden een traliewerk maken. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht tegen de muur opgroeien.

Hoe moet je een klimplant planten?

Geef de plant voldoende water.
Graaf een gat uit dat tweemaal de grootte heeft van de pot en half zo diep is. De plant moet op ongeveer 30 cm. van de muur of het hek staan.  Zo kun je de plant altijd genoeg water geven. Aan de basis van de muur kan de bodem erg droog worden.
Haal de plant voorzichtig uit zijn pot. Zitten de wortels op elkaar gepakt, haal ze dan voorzichtig uit elkaar voor je de plant in de pot zet.
Clematis is een klimplant die je ongeveer 6 cm. onder het oppervlak moet planten, maar de bovenkant van de wortels van andere klimplanten moet ongeveer op dezelfde hoogte zitten als de bovenkant van de aarde. Vul het hele gat met aarde en stamp het zachtjes aan met je voeten.

Nazorg

Geef voldoende water en breng mulch aan om zo het onkruid te onderdrukken. Bladercompost is ideaal. Spreid de takken van de plant goed en bind ze vast aan het rek. Om ervoor te zorgen dat de klimplant goed gedijt, moet je hem de eerste maanden veel water geven en ervoor zorgen dat de plant niet uitdroogt in de zomer.

Welke klimplant moet ik kiezen?

Voor schaduw:
Hedera
Klimhortensia
Hop

Voor zon:
Klimrozen
Blauwe passiebloem
Blauweregen

Voor de bloemen:
Kamperfoelie
Chocoladeklimmer (Akebia Quinata)
Jasmijn

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.