Hoe moet je planten afharden?

Jonge, volgroeide zaailingen die binnenshuis of in een serre geteeld werden hebben een bepaalde tijd nodig om zich aan te passen, vooraleer je ze in de tuin plant. Deze periode noemt men de afharding van de plant. Bij afharding worden de tere plantjes stelselmatig blootgesteld aan wind, zon en regen. Het maakt de plantjes sterker door de verdikking van de cuticula (buitenste beschermend laagje) van de bladeren zodat ze minder water verliezen.

Op die manier zullen de temperatuurschommelingen de zaailingen niet doen wegkwijnen, de groei doen beperken of kapotmaken. De duur van het afharden van planten hangt af van het type plant, de temperatuur en de temperatuurschommelingen. Je kan beter flexibel zijn en bereid zijn je zaailingen op elk moment binnen te zwieren als het nog laat vriest of sneeuwt.

Er zijn drie methoden om je planten te harden:
1. telkens langere periodes van gewenning aan de buitenlucht
2. plaatsing in een warmtebak
3. geen water geven

1. telkens langere periodes van gewenning aan de buitenlucht

1. Begin 7 tot 10 dagen voor je verplantingsdatum.
2. Zet je planten buiten in een beschutte plaats. Bijvoorbeeld onder een boom of onder een afdakje. Laat ze 3 à 4 uur buitenstaan en vermeerder die tijd dagelijks met 1 à 2 uur.
3. Planten ’s nachts binnenhalen.
4. Na 2 tot 3 dagen mag je de planten in de ochtendzon zetten, zet ze ’s namiddags weer in de schaduw.
5. Na 7 dagen zouden de planten een zonnige dag kunnen verdragen én een volledige nacht (tenzij het afkoelt tot onder de 10° C). Als het overdag te warm wordt, zorg dan dat je extra water geeft.
6. Vanaf 7 tot 10 dagen zijn je plantjes klaar om verplant te worden. Probeer een niet te warme dag uit te kiezen en geef veel water!

2. plaatsing in een warmtebak

1. Begin 7 tot 10 dagen voor je verplantingsdatum.
2. Verplaats je plantjes in een warmtebak om ze te harden.
3. Verminder de extra warmte geleidelijk aan. Maak de periodes van koude telkens langer. Begin met 3 à 4 uur en vermeerder de blootstelling elke dag met 1 à 2 uur.
4. Als de temperatuur ’s nachts daalt tot minder dan 4° C, blijf dan de bak verwarmen.
5. Vanaf 7 tot 10 dagen zijn je plantjes klaar om verplant te worden. Probeer een niet te warme dag uit te kiezen en geef veel water!

3. geen water geven

Als je zaailingen toelaat om te verwelken, dan bereik je hetzelfde effect als een geleidelijke blootstelling aan de natuurelementen.

1. Begin ongeveer 2 weken voor je verplantingsdatum: geef je plantjes geen water totdat ze beginnen te verwelken.
2. Dan geef je ze normaal water en wacht je tot ze weer beginnen te verwelken.
3. Na 2 weken zouden de plantjes klaar moeten zijn om te verplanten. Probeer een niet te warme dag uit te kiezen en geef veel water!

Tips

Het binnen- en buitenzetten van je plantjes kan gemakkelijker gemaakt worden door ze op een kruiwagen of een ander wagentje te plaatsen.

Bescherm je jonge zaailingen tegen dieren en slakken.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.