Hoe een gezonde plant uitkiezen?

Op het eerste gezicht lijken alle planten in een tuincentrum weelderig en gezond. Meestal zijn ze dat ook. Toch weet je maar beter waar je op moet letten als je geen kat in een zak wilt kopen. Bekijk eerst goed wat je koopt, vooraleer je je tuin bezoedelt.

Controle

1. kwaliteit van het tuincentrum: kijk naar de zaak in zijn geheel, zien de meeste planten er goed en verzorgd uit?

2. gebladerte: kijk naar de toestand van je specifieke plant. Zijn de bladeren groen, glanzend en weelderig? Blijf uit de buurt van planten die aan het verwelken of vergelen zijn. Je weet niet zeker of zulke planten nog herstellen.

3. vorm: wat is de vorm van de plant? Is hij compact en vol, met meerdere stammen? Groter is dikwijls niet beter. Dit kan namelijk een aanwijzing zijn van gebrek aan licht. De plant klom omhoog op zoek naar licht.

4. insecten en ziektes: kijk goed uit voor insecten of ziektes. Controleer beide kanten van de bladeren en de potgrond. Tekenen: zwart geworden delen, gaten, vlekken, zachte gedeeltes, kleverigheid en vervormingen.

5. wortelsysteem: negeer ook de wortels niet. Als de plant gepot is en de wortels groeien uit de pot, kan de plant gestresseerd zijn. Als er weinig wortels zijn en de plant gemakkelijk uit de pot genomen kan worden, is ze waarschijnlijk recentelijk verpot. De plant zal meer tijd nodig hebben om gereed te worden voor een verplanting.

6. stamschade: als de plant een dikke of houtachtige stam heeft, kijk dan uit voor scheuren of lidtekens. Zelfs oudere schade kan een plant blijven verzwakken.

7. onkruid: onkruid neemt een deel van het voedsel af van de eigenlijke plant. Het toont ook een lichte verwaarlozing vanwege het tuincentrum.

8. boomwortels: als je een boom of struik koopt, moeten de wortels stevig aanvoelen. Als ze gebroken zijn, zal de plant moeite hebben om te overleven.

9. knoppen en bloemen: planten met knoppen verplanten en groeien beter dan planten in bloei.

10. als puntje bij paaltje komt: als je een plant koste wat het kost wilt hebben, koop die dan (in welke staat ze ook is). Als je ze wat overvoedt, kan je ze misschien nog redden.

Tip

Wees extra voorzichtig met kamerplanten. Een plaag kan zich snel verspreiden in een afgesloten ruimte.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.