De ideale plek voor een vijver

Wanneer je in je tuin een vijver wilt aanleggen, moet je vooraf goed nadenken over de locatie. Daarbij moet je voldoende rekening houden met volgende factoren:

Zonlicht

Waterplanten als de waterlelie en lotus hebben nood aan voldoende zonlicht. Indien je deze bloemen wilt kweken, moet de vijver op een zonnig plekje liggen.

Vind je dat ene schaduwrijke plekje onder die treurwilgen de perfecte locatie voor een vijver, laat je dan vooral niet tegenhouden door een gebrek aan zonlicht. Er zijn voldoende plantensoorten die ook in de schaduw prachtig bloeien.

Bomen

Bomen met overhangende takken aan de rand van een vijver laten veel blaadjes achter in het water, en blaadjes verstoppen filters en pompen. Als je geen zin hebt om regelmatig blaadjes uit het water te moeten vissen, plaats je dus beter geen treurwilgen naast je vijver.

Andere bomen, zoals de zwarte walnotenboom, houd je ook beter uit de buurt van je vijver. Hun blaadjes kunnen het water en de vissen vergiftigen. Hetzelfde geldt voor fruit- en notenbomen. Overrijpe vruchten of noten die in het water vallen en beginnen te rotten, vervuilen het water.

Als je toch bomen naast je vijver wilt, kan je wel een net over het wateroppervlak spannen.

Afwatering

De bodem onder je vijver moet een goede afwatering hebben. Leg dus geen vijver aan in een dieper liggend deel van de tuin. Drassige of natte grond kan schuiven en de vorm van de vijver veranderen, en zanderige grond kan de rand van de vijver doen verzakken. Bovendien stroomt bij zware regenval al het water, inclusief modder, afval, mest en pesticiden, naar en in  je vijver.

Indien een laaggelegen locatie je enige optie is, kan je je vijver voorzien van verhoogde randen, er een greppel rond graven of een drainagesysteem installeren.

Elektriciteit en water

Verzeker je ervan dat beide beschikbaar zijn in de buurt van de vijver. Meet vooraf ook de afstand tot de dichtstbijzijnde kraan en check of je tuinslang lang genoeg is.

Voor pompen, filters, fonteintjes, verlichting en andere accessoires volstaat de normale elektriciteitsvoorziening. Je moet gewoon een sloot graven van je huis naar de vijver voor een (goed geïsoleerde) elektriciteitskabel.

Reglementering

Verzamel vooraf informatie bij het stads- of gemeentebestuur over eventuele beperkingen en regels. Ook de verzekeringsmaatschappij zal bepaalde voorwaarden stellen voor het verzekeren van je vijver.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.