Een energie-efficiënt huis bouwen

Met de energieprijzen die steeds meer de pan uitrijzen, is het, als je een huis gaat bouwen, een goed idee hier rekening mee te houden. Een energie-efficiënt huis bouwen is trouwens minder moeilijk dan je op het eerste zicht zou denken.

Zoldering

Warme lucht stijgt. Het gevolg daarvan is dat warmte vaak verloren gaat door de zoldering. Om je huis energie-efficiënt te maken, kun je de zolder dus best goed isoleren. Op die manier zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Isolatie houdt de warmte trouwens niet alleen binnen, maar ook buiten. In de zomer zal je huis dus een pak koeler aanvoelen.

Muren en ramen

Net zoals warmte door de zoldering gaat, gaat het ook door muren en ramen. Door een raam met enkel glas verdwijnt meer warmte dan door een volledige niet geïsoleerde muur. De ramen zijn dus nog een stuk belangrijker dan de muren. Kies voor ramen met dubbel, energie-efficiënt glas. Om meer energie te besparen, kun je ook kiezen voor getinte ruiten. Maar vergeet ook niet dat geïsoleerde muren een flink deel van je maandelijkse rekeningen afdoen!

Fundering, vloeren en kelder

De warmte mag dan wel stijgen, maar toch verlies je ook een deel ervan door je funderingen. Het is dus nooit een slecht idee ook je funderingen, vloeren en kelder te isoleren.

Deuren en openingen

Door ervoor te zorgen dat je deuren goed passen maak je je huis energie-efficiënter. Er zouden nergens meer gaten mogen zijn waar lucht doorkan. Misschien kost het je wat meer tijd en moeite tijdens het bouwen, maar je zult er later zeker profijt van hebben als de rekeningen komen!

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.