Wanneer kan je groenten oogsten?

Veel mensen hebben een eigen moestuintje, vaak omdat ze de smaak van verse, zelf geteelde groenten veel lekkerder vinden dan de groenten uit de supermarkt (die vaak al een hele tijd in de koeling hebben gelegen). Wanneer kan je dan het beste je groenten oogsten? Lees de volgende tips er eens op na. Zo zal je de groenten op tijd oogsten en zijn ze optimaal van smaak en structuur.

Lekkere groenten

Of je nu smakelijke groenten zal hebben of niet, hangt af van de volgende factoren:

De grond waarin de groenten geplant zijn: als de grond amper voedingsstoffen heeft, zal de groente ook geen hele lekkere smaak hebben
Vaak water geven: als je de groenten vaak genoeg water geeft, komt dat de smaak zeker ten goede
De groenten moeten ook genoeg zon krijgen om zo veel smaak te krijgen

Wanneer plukken?

Wanneer je de groente kan plukken, hangt van groente tot groente af. Een goede tip: laat de groenten niet te groot worden. Als je groenten erg groot zijn, verliezen ze veel van hun smaak en dat is zonde. Kwaliteit gaat boven kwantiteit in dit geval. Hier volgt een lijst van verschillende groenten en wanneer je ze kan plukken (vaak staat deze informatie ook op de verpakking van de zaden of kan je het ook vragen aan een medewerker van het tuincentrum). Een paar veel voorkomende groenten:

Wortels: bij wortels is het altijd erg moeilijk om in te schatten of ze klaar zijn om geoogst te worden of niet. Om zeker te zijn is het het beste om een wortel uit de grond te trekken en eens te proeven. De wortel moet oranje zijn en een beetje zoet van smaak.
Tomaten: pluk tomaten nooit als ze nog groen zijn (behalve wanneer je een speciale soort hebt gezaaid).
Komkommer: wacht niet te lang met het oogsten van de komkommer, als je dat wel doet, krijgt de komkommer erg veel zaden en dat komt de smaak niet ten goede.
Uien: je kan uien oogsten wanneer het lof dat boven de grond is, verdord is. Laat de uien dan nog een tijd drogen in de zon.

Een algemene regel: probeer gewoon! Oogst een groente en proef hem, je zal snel doorhebben of de groente al klaar is om geoogst te worden of niet. Voor meer informatie kan je altijd info vragen in het tuincentrum of op de verpakking van de zaden kijken.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.