Je huis efficiënt en zuinig verwarmen

Als je je huis op een efficiënte en zuinige manier wilt verwarmen, moet je gebruik maken van verwarmingsregelaars. Verwarmingsregelaars waken over een constante en aangename temperatuur binnenshuis en zorgen er tegelijk voor dat je niet meer energie verbruikt dan strikt noodzakelijk.

Zoals uit de naam blijkt, laten warmteregelaars je toe zelf te bepalen wanneer je wilt verwarmen, hoe warm de kamer moet zijn en welke kamers verwarmd moeten worden. Ze zorgen er ook voor dat je boiler enkel ingeschakeld wordt wanneer je warm water nodig hebt.

Welke verwarmingsregelaars heb je nodig?

Een goed uitgerust verwarmingssysteem beschikt over een timer en een thermostaat of een programmeerbare thermostaat met ingebouwde timer.
Ook een boilerthermostaat en thermostatische radiatorkranen zijn geen overbodige luxe als je energie wilt besparen.

Wat is een timer?

Met een timer stel je het tijdstip in waarop je verwarming of boiler begint te verwarmen. Als je elke dag pas om 16 uur thuiskomt, heeft het geen zin om de verwarming de hele dag aan te zetten. Anderzijds wil je in de winter ook niet thuiskomen in een koud huis. Met een timer kan je je verwarming automatisch aanzetten om 15 uur.

Wat is een kamerthermostaat?

Een thermostaat meet voortdurend de kamertemperatuur en zorgt ervoor dat die constant blijft. Jij moet gewoon de thermostaat instellen op de gewenste temperatuur en de verwarming aanzetten, en de thermostaat doet de rest. Wanneer het te koud wordt in de kamer, zet hij automatisch de verwarming aan, wanneer het te warm wordt, schakelt hij de verwarming uit.

Wat is een boilerthermostaat?

Een boilerthermostaat waakt over de temperatuur van het water in een elektrische boiler. Hij schakelt de boiler in en uit en houdt het water op een constante temperatuur.

Wat zijn thermostatische radiatorkranen?

Thermostatische radiatorkranen meten de kamertemperatuur en regelen de hoeveelheid warm water die in de radiator stroomt. Zo houden ze de kamertemperatuur constant en helpen ze je energie te besparen door de verwarming tijdig uit te schakelen.

Maak je wel optimaal gebruik van je verwarmingsregelaars?

Thermostaten en radiatorkranen hebben een vrije luchtstroom nodig om de kamertemperatuur correct te kunnen meten. Bedek ze dus niet met gordijnen en plaats er geen meubels voor.

Neem ook even de tijd om de handleidingen van je warmteregelaars door te nemen. Dan weet je precies hoe ze functioneren en hoe je ze optimaal kunt gebruiken.

Indien er bij de warmteregelaar geen handleiding geleverd werd, check dan zeker de website van de fabrikant. Mogelijk vind je daar een elektronische versie van de handleiding.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.