Hoe maak je een vijver?

De eerste stap is nadenken over welke vijver je wilt maken. Hoe moet hij er uit zien, hoe groot moet hij zijn? Welke soorten vissen wil je in je vijver laten?

Eenmaal je dit hebt beslist, kan je je afvragen waar je hem juist wilt plaatsen. De meeste vijvers worden vlakbij het huis gegraven, omdat je er dan meer van kunt genieten. Probeer te vermijden je vijver vlakbij bomen te plaatsen, tijdens de herfst zullen er dan veel blaadjes in vallen. Alleen vissen kunnen overleven als de vijver constant in de schaduw staat. Wil je dus zoiets als waterlelies, kies dan voor een plek die tenminste 4 uur zon per dag krijgt.

Denk na over de grootte van je vijver. Je kan de vorm op de grond proberen te maken, en je afvragen hoe diep hij moet zijn. In koudere streken wordt het aangeraden om hem diep genoeg te maken, zodat hij niet bevriest tijdens de winter.
Maak je vijver zeker niet te klein. Er gaat ongeveer 30% van de voorgestelde grootte af, wanneer hij klaar is.

Begin in de vorm van je toekomstige vijver te graven, en maak nog een kleine rand rondom de gewenste vorm van ongeveer 10 cm diep. Het midden van het gat zou het diepste gegraven moeten zijn.

Reinigingsfilters moet je begraven op de juist hoogte naast je vijver. Je laat hem dan uitkomen in de vijver. Op de bodem moet een rubberen laag gelegd worden. Probeer deze zo nauwkeurig mogelijk te leggen, zonder te veel luchtbellen.

Om je vijver een zo natuurlijk mogelijke habitat te geven, kan je kiezelsteentjes plaatsen aan de randen die je daarvoor hebt gegraven. Probeer deze zo veel mogelijk gescheiden te houden van de vijver zelf, deze laatste moet diep genoeg zijn. Plant ook zo snel mogelijk waterplanten, of ander groen, aangezien deze je vijver stabieler zullen houden. Na een paar weken kan je je vissen toevoegen. Plaats voldoende waterplanten om de hoeveelheid bacteriën in je vijver stabiel te houden.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.