Een overzicht van vijveronderdelen

Vijvers in de tuin zijn vrij populair. Ze geven je tuin dan ook een natuurlijk boost. Er is een heel nieuw ecosysteem aanwezig in je tuin, dat andere dieren zoals vogels en kikkers aantrekt.

Vijvervormen

De meeste mensen die een vijver in hun tuin willen maken, gebruiken ofwel plastiek of rubberen vijvervormen. Plastieke vormen zijn altijd voorgevormd. Meestal zijn zij te klein voor een aangeraden vijvergrootte. Je kan ook zelf niet de vorm van je vijver bepalen, en qua levensduur gaat het niet zo lang mee. Rubberen vormen zijn dan ook de beste keuze. Rubber is een zeer flexibel materiaal, UV-bestendig, makkelijk te installeren, en gaat lang mee.

Pompen

De meeste vijvers zullen een pomp nodig hebben. Deze zal er voor zorgen dat je water kan verplaatsen naar ergens anders, wanneer je bijvoorbeeld een waterval wil installeren. Een pomp maakt de kwaliteit van het water ook beter.
Er bestaan pompen voor in en uit het water. Als je vijver niet te groot is, kan je een pomp gebruiken voor in het water zelf. Voor grotere vijvers is er een externe pomp nodig, aangezien zij meer water kunnen verplaatsen. Een goede externe pomp kan zo’n zes tot tien jaar meegaan.

Filters

Er zijn verschillende filters die je in je vijver kan plaatsen. Chemische filters zullen bepaalde chemicaliën uit je vijver houden, maar deze zijn niet echt veel voorkomende filters in een gemiddelde vijver. Mechanische filters houden de kleine vuile deeltjes weg uit het water, maar zij moeten zelf ook af en toe gereinigd worden.

UV-sterilisator

Dit is een andere soort filter die gebruik maakt van een soort lamp om bacteriën, kiemen en virussen mee uit te roeien. Zijn taak is om de kwaliteit van je water nog zuiverder te maken. Er zijn verschillende types beschikbaar, en zijn gerangschikt in het aantal Watt dat ze verbruiken. Sommige UV-lampen zijn efficiënter dan andere, dus je kijkt best na welke bij jouw vijver past, zowel qua vorm, verbruik en grootte.

De perfecte vijver

Je vijver heeft al deze componenten nodig om een mooi geheel te vormen. Natuurlijk beslis jij zelf in welke mate je de kwaliteit van het water wil behouden.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.