De juiste verlichting voor je keuken

Een keuken is meer dan louter een kook- of eetplaats. Het is namelijk dé plaats bij uitstek om met de rest van de gezinsleden bij te praten, huiswerk te verrichten of een magazine te lezen. Zelfs tv kijken doen we voortaan in de keuken. Het is dus eigenlijk een echte leefruimte geworden. Daarom is het van uiterst belang om te investeren in de juiste verlichting van je keuken. Een goede verlichting is niet enkel praktischer, het zal je ook een hoop levensvreugde opleveren.

Leefruimte

Vandaag de dag zijn keukens vaak integraal verbonden met de leefruimte. Keuken en leefruimte vormen dan ook vaak één geheel. Maar ook in de oude, zogenaamde gesloten, keukens is de leefruimte erg voelbaar. Keukens worden vaak dag en nacht gebruikt en zoals gezegd niet louter meer om eten te bereiden.

De algemene verlichting

Begin steeds met de algemene verlichting. Heeft je keuken reeds een zekere leeftijd bereikt? Dan is de kans groot dat die ook voorzien is van fluorescerende verlichting. Deze verlichting was namelijk geruime tijd dé trend in keukenverlichting. Helaas kunnen we een dergelijke verlichting moeilijk gezellig en aangenaam noemen. Om van de aantrekkelijke uitstraling van de buizen nog maar te zwijgen. Vandaag is er, gelukkig, keuze te over voor een meer sfeervolle verlichting.

Specifieke verlichting

Daarnaast heb je natuurlijk ook specifieke verlichting nodig. Hierin kunnen we een onderscheid maken tussen decoratieve en taakgerichte verlichting. Zoals de naam al zegt, is decoratieve verlichting bedoeld om je keuken meer cachet te geven. Kies dus weer voor sfeervolle verlichting, maar overdrijf niet in de hoeveelheid ervan. Taakgerichte verlichting moet daarentegen vooral nuttig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld vaak magazines leest, kan een leeslamp aangewezen zijn. Praktische verlichting betekent echter niet dat deze verlichting niet aantrekkelijk kan zijn. Er is vandaag keuze te over in nuttige, doch aantrekkelijke verlichting.

Vloerverlichting

Een nieuwe trend in keukenverlichting is vloerverlichting. Je kan er zo bijvoorbeeld voor kiezen om een gangpad te creëren of je kan er je kookeiland mee in de kijker zetten. Wanneer je besluit je vloer te verlichten, kies je best voor sfeervolle en subtiele verlichting. Houd echter ook rekening met de grootte van je keuken. Met de juiste verlichting kan je je keuken namelijk optisch vergroten. Maar het omgekeerde kan ook gebeuren. Denk dus eerst goed na over het effect dat je met de verlichting wil bereiken alvorens de verlichting aan te schaffen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.