Tijd- en budgetvriendelijke decoratietips

Je hebt wellicht meubels of interieuraccessoires die niet bij de rest van je interieur passen. Lees dan, voor je ze weggeeft -of weggooit-, eerst even dit. Waarom voorzie je ze niet van een laagje verf? Het is minder kostelijk dan je een nieuw meubel aan te schaffen en bovendien bespaart het je heel wat tijd aan zoekwerk.

Verven

Ondanks de vele voordelen, leidt verven vaak tot weerstand bij heel wat mensen. Dat komt vaak doordat men het kiezen van de juiste kleuren als een hels karwei beschouwt. Wanneer je rekening houdt met onderstaande tips is het nochtans heel eenvoudig.

Staaltjes

Net zoals je parfum vooraf uitprobeert via staaltjes, kan je ook je verfverkoper om staaltjes (lees: lappen stof met verschillende kleuren) vragen. Die kan je dan thuis rustig bekijken en vergelijken met de kleur van de rest van je interieur. Op die manier is het veel eenvoudiger om de juiste kleur te kiezen.

Interieurmagazines

Interieurmagazines zijn verplichte literatuur voor alle decorateurs! Ze kunnen je namelijk een heleboel tips en inspiratie opleveren. Wanneer je stijlblunders wenst te voorkomen, kan je er pagina’s uitscheuren met de interieurstijl die je wenst te bekomen. Die kan je dan bijhouden in een decoratieportfolio dat je telkens wanneer je een stijlbeslissing dient te nemen erbij kan nemen. Op die manier worden stijlblunders ongetwijfeld verleden tijd.

Gemoed

Het kiezen van kleur is echter niet alleen vanuit esthetisch oogpunt erg belangrijk. Kleur heeft namelijk tevens een belangrijke invloed op je gemoedstoestand. In het algemeen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen warme en koude kleuren. Zoals de naam al doet vermoeden zorgen warme kleuren, gaande van oranje tot rood, voor gezelligheid en relaxatie. Koude kleuren, gaande van blauw tot violet, hebben daarentegen net het omgekeerde effect op je gemoed. De juiste kleur kiezen is dus ook in emotioneel opzicht een belangrijke kwestie.

Architectuur

Een laatste decoratietip die we je willen meegeven is het rekening houden met de architectuur van je kamer. Door bepaalde architectorale zaken –denk bijvoorbeeld aan gewelven- te accentueren, kan je de kamer een ‘natuurlijke’ en persoonlijke toets geven. Een kleine ingreep volstaat vaak voor een maximaal resultaat. Uiteraard is ook deze tip zoals beloofd erg tijd- en budgetvriendelijk.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.