De waterkwaliteit van je vijver hoog houden

Goede waterkwaliteit in een vijver betekent voor veel mensen dat het water helder is en er vissen in gehouden worden. Een gebrek aan klaarheid in het water is meestal geen groot probleem voor je vissen. Maar het maakt het wel moeilijker om van het waterleven te genieten. In werkelijkheid moet je ervoor zorgen dat je vijver aan beide eisen voldoet om te kunnen spreken van een goede waterkwaliteit.

Filteren

Wanneer je maar enkele vissen in je vijver wil houden, heb je eigenlijk geen filtersysteem nodig. Een filtersysteem neemt de schadelijke stoffen weg die vissen en planten in het water achterlaten.

Als je toch een filter wil installeren, heb je twee mogelijkheden: een mechanische filter of een biologisch filtersysteem. De meeste mensen kiezen op dit moment voor een mechanische filter. Deze vergt wel regelmatig onderhoud. Biologische filters breken de schadelijke stoffen in je water af en doen dit op een natuurlijke manier. Ze hebben bijna geen onderhoud nodig.

Algen uit je vijver houden

Ondanks de filters en alle moeite die je in je vijver steekt, kunnen algen altijd de kop op steken. De meest efficiënte manier om van deze micro-organismen af te geraken, is het aanschaffen van een ultraviolette sterilisator. Dit toestel gebruikt ultraviolet licht om organismen af te breken en zal tot 99% van je algen verwijderen. Vergeet niet dat je voldoende biologische filtering nodig hebt want de dode algen moeten nog verwijderd worden uit de vijver.

Er zijn erg veel verschillende typen van algen. De meest voorkomende is de groen fluwelen soort. Dit is een voordelige soort want het zorgt voor zuurstof voor planten en vissen.

De balans houden

Om de waterkwaliteit voor je vissen perfect te houden, moet je je pH-waarden meten. De waarden dienen tussen 6,6 en 7,8 te liggen, met als perfecte punt 7 tot 7,4. Indien de waarden veel hoger of lager liggen, moet je bij een gespecialiseerde winkel stoffen kopen die de waarden verhogen of verlagen.

Een veel voorkomende fout is zo snel mogelijk je nieuwe vijver opvullen met vissen en planten. Houd er rekening mee dat dit normaal in de natuur een meerjarig proces is. Je moet je dus niet haasten om heel de vijver en omgeving te voorzien van planten en vissen. Laat de natuur rustig zijn werk doen zodat je zelf zo weinig mogelijk werk hebt aan je vijver.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.