Jouw vijver doorheen de vier seizoenen

Het aanbod aan producten en hulpmiddelen voor een vijver is tegenwoordig ongelofelijk groot. Welke chemicaliën en bacteriën moet ik gebruiken? Wanneer moet ik ze gebruiken? Eigenlijk hangt deze keuze af van vijver tot vijver. Enkel met genoeg ervaring kan je jouw perfecte vijver creëren. Om je toch wegwijs te maken in de wereld van het vijveronderhoud, geven we je hier enkele basisregels die je kan toepassen doorheen het jaar.

Lente

In de lente warmt het water van je vijver op en barst het leven weer los voor het nieuwe zomerseizoen. Als je nu al de goede stappen onderneemt, kan het seizoen bijna niet meer stuk.

Maak je vijver klaar voor de lente! Maak de stappen die je in de winter hebt ondernomen, weer ongedaan. Als je de pomp hebt afgezet, zet je deze nu terug op…
Begin met het voederen van je vissen wanneer het water een temperatuur bereikt van meer dan 10°.
Zorg ervoor dat er op de bodem van je vijver geen restanten van bladeren of takken meer liggen.
Geef je planten voldoende meststoffen om het nieuwe jaar te starten.
Verwijder, indien nodig, algen of onkruid dat in en rondom je vijver groeit.

Zomer

Geef je vissen voldoende eten, 1 tot 3 keer per dag.
Haal alle rotte bladeren uit je vijver, deze zullen uiteindelijk op de bodem belanden en een negatief effect op je vijver hebben.
Geef je planten doorheen de zomer genoeg mest- en voedingsstoffen.
Maak je filter regelmatig zuiver.
Geniet van het mooie weer en je vijver!

Herfst/winter

In de herfst vallen de bladeren van de bomen. In het slechtste geval vallen ze zelfs in je vijver. De gevallen bladeren kunnen de ecologische balans van je vijver danig verstoren. Daarom kan je best voor een net zorgen dat je boven je vijver hangt. Zo vallen er geen dode bladeren in het water.

Zodra de temperatuur van het water daalt, gaat het metabolisme van de vissen ook dalen. Uiteindelijk geraken ze in een winterslaap. Daarom moet je de voeding van de vissen verminderen in de herfst. Wanneer je vissen in de zomer voldoende gegeten hebben, zullen ze de winter zonder problemen door komen. Zodra het water een temperatuur bereikt van minder dan 10°, mag je het voederen stoppen.

Bescherm je vissen tegen roofdieren gedurende deze periode. Door de koude zal hun bewegingssnelheid afnemen en vormen ze dus een makkelijke prooi voor reigers of katten.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.