Acht tips om leven te brengen in je vijver

Na een lange koude winter kan je vijver serieuze winterschade opgelopen hebben. Daarom is het belangrijk om terug leven in je vijver te blazen wanneer de lente begint. In acht stappen kan je van een, door de winter geteisterde, vijver weer een levende oase maken.

1. Inspecteer de vijver

Allereerst bekijk je jouw vijver grondig. Controleer of er geen zware schade is door vrieskou of stormen. Indien je schade aan de vijver vaststelt, dien je deze zo snel mogelijk te repareren.

2. Grote schoonmaak van de vijver

Hoe goed je voorbereidingen voor de winter ook waren, meestal ligt je vijver er in het voorjaar verloederd bij. Om te beginnen haal je alle bladeren uit je vijver, ook diegene die tot op de bodem zijn gezakt. Verwijder daarna alle plantenresten die nog in de vijver liggen van het afgelopen jaar. Best kan je ook enzymen en bacteriën aan je vijver toevoegen om de natuurlijke balans in evenwicht te houden.

3. Start de pomp op

Indien je de pomp van je vijver uitzet in de winter, start hem dan terug op in het voorjaar. Een goede tip is om de pomp aan te sluiten als het water ongeveer een temperatuur van 10 graden heeft. Let goed op wanneer je de pomp terug inschakelt, blijf de eerste uren in de buurt. Indien je pomp winterschade heeft opgelopen kan je dit dan tijdig opmerken.

4. Start de filter op

Naast het aanzetten van de pomp, mag je niet vergeten om de filter zuiver te maken. Zelfs al is de filter inactief geweest in de winter, maak je hem toch best volledige zuiver.

5. Test het water

Als de winter voorbij is, is het belangrijk om altijd je waterkwaliteit te meten. Het ammoniak- en nitraatgehalte van de vijver moet nog steeds nul zijn. Indien dit niet het geval is, begin je best met deze stoffen te verwijderen uit je vijver.

6. Vissen

In de lente is de kans op ziekten en ontstekingen bij vissen erg groot. Daarom dien je ervoor te zorgen dat bepaalde bacteriën niet in je vijver voorkomen. Je kan daarnaast ook voeding met medicatie aan je vissen geven.

7. Voederen

Je vissen hebben terug voeding nodig wanneer het water een temperatuur heeft van meer dan 10 graden. Indien het water minder graden bedraagt, is het af te raden om al voeding in je vijver te doen.

8. Planten

Eveneens is het tijd om je planten te gaan revitaliseren bij een temperatuur van meer dan 10 graden. Geef ze voldoende voedingsstoffen en haal planten weg op plaatsen waar ze de kans niet krijgen om verder te groeien.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.